Döende julgran

Gotland2010-12-28 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Din bästa julklapp? Sjuåringen förväntades svara datorn eller någon annan påkostad present. Men icke, det blev en klistrig streckkod som kunde hoppa som en loppa och var vansinnigt rolig. Sensmoral: Sluta köpa dyra julklappar, använd fantasin.

Fantasi i övermått kan man tycka att den tidning har som beskriver hur man ska sköta sin DÖENDE GRAN. Alla knep är överflödiga eftersom trädet ligger på sitt yttersta och bara behöver vatten för att släcka törsten.

Själv fick jag den omtalade boken om kungen och kastade mig först över del två, den skandalösa. När man läser om alla otrevliga typer rinner följande ordstäv upp i minnet: Säg mig med vem du umgås och jag ska säga dig vem du är.

Men det är kanske orättvist mot kungen, livstidsfånge som han är och omgiven av dåliga rådgivare?

Apropå ett isolerat liv kunde man som trygg stadsbo njuta av ett julfirande med tillgång till vägar och vatten.

Så var exempelvis inte fallet på Österlen i sydöstra Skåne där snön i vanlig ordning vräkte in över hus och vägar. Hemtjänsten i Tomelilla fick ta sig fram med bandtraktor.

Familjer satt isolerade i sina hus tidvis utan en vattendroppe. Småbarnen sjövilda och farföräldrarna tröttare och tröttare. Röstläget och intensiteten orkar man som äldre person inte med som förr.

Och hur länge uthärdar man tanken att faktiskt vara instängd? Dörren omöjlig att öppna, vägen ligger under en meter snö.

- Jag är trött på kylan och allt gnäll på SJ, sa en karl i busskön.

- Mycket bättre än värmebölja och SJ:s planering är usel, svarade jag uppriktigt men fick bara en isig blick till svar. Det var tydligen meningen att man skulle hålla med honom. Kallprat alltså.

Återigen har jag blivit “slumpmässigt utvald" att delta i en statistisk undersökning. Varför kan den gudomliga slumpen aldrig ge mig högsta lotterivinsten i stället? Men ännu är loppet inte kört. Det kan bli vinst på de fyra lotter som Statistiska centralbyrån ger mig för att delta i deras tidsanvändningsundersökning.

Det gäller att dokumentera det dagliga livet i tiominutersperioder. Man skriver i kolumnen i imperfektform: STÄDADE, eller vad man gjorde, och i så fall om det pågick någon bisyssla såsom att prata med en make på sofflocket. Jämställdhetsperspektivet ingår i undersökningen.

Om man är ensam under tiominutersperioden ska detta redovisas liksom eventuellt sällskap av familj eller övrig person. Fyraåringen tolkade det som att hon kunde skriva sitt namn och lite andra krusiduller i dagboken i ett obevakat ögonblick.

Väntar spänt på om statistikern hör av sig om materialet eller om det inte har någon betydelse för kodandet. Hoppas det, vill ha mina vinstlotter.

Hur som helst är läsningen i det här fallet mördande tråkig: Vaknade, åt frukost, kollade e-post, gick ut med hunden, handlade mat, åt middag, tittade på tv. Men det ska bli intressant att få läsa om hela undersökningens resultat framöver.

Till sist vill jag med giftigaste dagens ris-ironi säga: Hoppas att du som stal mina julklappar till barnbarnen gillade böckerna och snuttefilten!

Läs mer om