Det första som slår mig när jag läser om att LRF i protest ställt sig för att dela ut hamburgare utanför en skola som precis infört en vegetarisk dag i veckan, är att svenska bönder väl även producerar grönsaker?
Det är mycket som blir så väldigt fel med LRF:s tilltag. Som att en av företrädarna för ”kuppen” kastar ur sig att unga tjejer behöver kött för att de ska ”växa och bli snygga”.
Hela krönikan skulle jag kunna ägna åt just det, men jag tror inte att det behövs för det kan nog den mest inbitna antifeministen inse dumheten i.
Det verkar även som att LRF och dess medlemmar inte läst en tidning sedan tidernas begynnelse. För inte finns det väl några andra än just LRF som inte vet att köttindustrin är ganska dålig för miljön?
Finns det någon som missat alla de forskningsrapporter som visar att människan även hälsomässigt behöver dra ner på köttkonsumtionen? För mycket kött kan orsaka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar och vi äter för mycket kött. Livsmedelsverket rekommenderar särskilt att man ska äta fisk (då ska man förstås tänka på varifrån fisken kommer). De rekommenderar inte kött.
Till och med Jordbruksverket har forskat kring saken och kommit fram till att svenskar behöver minska på vårt köttätande.
Jag förstår dock helt klart LRF:s vilja att visa på att svenskt kött är att föredra. Svenska lantbrukare ligger i framkant vad gäller både djurskydd och miljöarbete.
Det ska vi verkligen vara stolta över också och jag vill understryka att även jag ÄR stolt över det och att en stor anledning till att jag kände att det var okej att börja äta kött igen efter tio år som vegetarian, var just svenska bönders engagemang och vilja till ekologisk och kravmärkt uppfödning. Det är tråkigt att ekologiskt och kravmärkt kött än så länge är så dyrt och det är tråkigt att något så grundläggande som mat helt klart är en klassfråga just nu.
Ännu tråkigare är det att det finns så många som faktiskt skulle ha råd att köpa mer miljövänlig mat men inte gör det utan faller för lockpriser på tyskt, irländskt och brasilianskt kött. Om bara fler av oss som faktiskt har råd även köper det närproducerade köttet skulle priserna förhoppningsvis sjunka och köttet skulle bli tillgängligt även för de mindre bemedlade.
LRF pratar om att just skolmatköken är en stor ”bov” då mycket av köttet som barnen och ungdomarna serveras i skolor och förskolor är importerad.
Frågan är då varför man väljer att lägga sin aktion mot detta under den enda dagen i veckan då skolan väljer att INTE servera importerat kött. Det blir så otroligt missvisande. Om LRF vill protestera mot att skolorna importerar kött från andra länder, föreslår jag att man ställer sig och delar ut sitt närproducerade kött utanför skolan den dagen som barnen äter kebab från Tyskland. Eller den dagen då de serveras karré från Brasilien.
Ett alternativ vore även att LRF delar ut närproducerade morötter på den vegetariska dagen, förutsatt att även grönsakerna är importerade.
Även om alla skulle börja äta svenskt kött och om skolor och sjukvård och restauranger skulle servera uteslutande närproducerade produkter, så kommer vi inte ifrån att den svenska befolkningen även av hälsoskäl behöver minska sin köttproduktion.
Det är av godo att lära kommande generationer detta så att inte våra misstag upprepas.
Nu hoppas jag att Region Gotland säger ja till det nyliga medborgarförslaget om en vegetarisk dag även för Gotlands alla elever. Vi har många finfina grönsaksodlare på ön som jag är helt övertygad om skulle kunna lära både en och två ungar att älska grönsaker.