"Jag väljer att blicka bakåt under julen"

Varför måste julen låta likadant år ut och år in? I min värld är julen till för alla.
Därför ger jag er spellistan: ”Andra jullåtar”.

The Ramones jullåt "Merry Christmas, I don't want to fight tonight" (1989) tillhör en av krönikörens favoritjullåtar.

The Ramones jullåt "Merry Christmas, I don't want to fight tonight" (1989) tillhör en av krönikörens favoritjullåtar.

Foto: Norran

Gotland2021-12-10 20:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

URK. Jag mår faktiskt illa när jag tänker på hur Mariah Carey börjar tina upp någon gång vid månadsskiftet september/oktober. 

För det hände sig för länge sedan –1994– att låten "All I want for christmas is you" släpptes av den tidigare nämnda sångerska. Inte visste hon att kompositionen skulle toppa listorna varje år kommande fyra decennier – eller att låten skulle ta plats i Gunniess Rekordbok hela tre gånger?

Jag var tre år när låten gavs ut. Den dödade julmusiken.

Så låt oss inte blicka framåt mot klimatpåverkade och snöfria julaftnar, utan bakåt. I backspegeln ser jag Otis Reddings "Mery christmas baby" (1967). Soul i en tindrande julkomposition. Det är nästan så jag börjar tro på tomten igen! 

undefined
Otis Redding har bidraget med mängder av jullåtar som svänger.

Jag fortsätter. 

Run Rudolph run (1958) av Chuck Berry, en skramlande Gibson ES-355 på klassiskt "Chucken"-manér. Det är jul – men det är också Rock´n roll.

undefined
Chuck Berry gav 1958 ut låten Run Rudolph run, som än idag får krönikören att vilja svänga sina lurviga.

Soul, rock´n roll och nu blir det punk. "Nu släckas tusen människoliv" (1987) Signerat Fjodor, Gurra och Pimme i Ebba Grön. Desperationen i Thåströms röst när han skriksjunger "Piff och puff" ger mig en strimma tilltro till genren som dog sex månader efter fotbolls-VM 1994.

undefined
Ebba Grön har medverkat till skatten av svenska jullåtar.

Faktum är att det innan 90-talet tycktes vara roligt och kanske lite spännande att göra en jullåt som lät just unikt. Den lilla del av jullåtar som våra frusna öron hör idag kan sammanfattas av kanske 15-20 sockersöta, nejlikadoftande försök.

Julgenren har haft nedslag i jazzen, rocken, popen, folkmusiken och till och med reggaen (goda exempel finns i spellistan till denna krönika).

Låt mig fylla på med fler mästerverk inom julgenren: "Christmas (please come home)" (1963) med Darlene Love. "River" (1971) med Joni Mitchell. Eller kanske den bästa svenska (anti) jullåten: "Det är inte snön som faller" (1980) av Anders F. Rönnblom.

Bland mina personliga favoriter hamnar föga förvånande inte "Stilla natt" eller Carolas julskiva #46 i topp. Det ska skava lite. För det gör väl julen också? Då tycker jag att musiken ska får gör det likaså. "Christmas card from a hooker in Mineapolis" (1978) av Tom Waits handlar inte precis om någon tomte och klappar under granen...

"Merry Christmas, I don't want to fight tonight" (1989) av The Ramones må börja som vilken dussinlåt som helst. Men tolv sekunder in, gör det då inte det. Hur många barn är inte ärrade av gräl under julen? Eller rädda för att det kan grälas under julen? 

undefined
The Ramones jullåt "Merry Christmas, I don't want to fight tonight" (1989) tillhör en av krönikörens favoritjullåtar.

Jag vill på intet sätt lägga ned julen. Tvärtom, jag älskar den. Därför vurmar jag också för att sprida den aningen skavande julmusiken vidare. Den finns där och är precis lika mycket en del av julen som du och jag och alla runtomkring oss.

Spellistan "Andra jullåtar till GA:s läsare" finns tillgänglig på Spotify.

God jul på er – alla därute!