- Man ska inte klaga, sa Jonathan Stuxberg till Radio Gotland i måndags.
Lite tidigare hade Lasse Ahnell intervjuat Stuxberg om träningsförhållandena för hockeykillarna på ishallen i Visby. Tillsammans hade de gått igenom omklädningsrummet och duscharna och samtidigt diskuterat kvalitén. Omklädningsrummet var uppvärmt, stort, sex duschar fanns att tillgå. Inget att klaga över, tyckte Stuxberg.
När han var yngre hade han fått vara med och sälja korv och tidningar, men då hade föräldrarna hjälpt till mycket. - Annars hade man nog inte fixat det, trodde han.
Innan inslaget med hockeykillen hade Gotlandsnytt gått ut med följande nyhet:
Region Gotland äger tre ishallar. På dessa ishallar läggs åtta miljoner kronor om året, vilket motsvarar en fjärdedel av regionens anläggningsbudget.
4-5 procent av alla idrottsutövare mellan 7 och 20 år håller på med is-sporter, då främst hockey.
Att så mycket pengar läggs på ishallarna förklaras med att det är dyrt, säsongen är lång, elkostnaderna höga och så vidare.
Region Gotland äger inget ridhus. Ridhusen ägs "av tradition" av föreningar och så är det på de flesta ställen i landet.
13-14 procent av alla idrottsutövare mellan 7 och 20 år håller på med ridsport.
Av region Gotland får ridsporten 800 000 kronor om året.
Niklas Callenmark, som är anläggningsansvarig på kultur och fritidsförvaltningen, sa även att inom hockeyn är cirka 95 procent av utövarna killar och inom ridsporten är cirka 90 procent av utövarna tjejer.
I programmet intervjuas även en av ridsportens utövare, Mathilde Ahlburg och får, liksom Stuxberg, berätta om förhållanden kring utövandet av sin sport. Hon berättar om kylan, de få och små toaletterna vilka även används som omklädningsrum, loppisarna, tävlingarna och det ständiga försäljandet av olika saker för att få in pengar till föreningen
Niklas Callenmark erkänner villigt orättvisan mellan tjejer och killar i det här och säger att "det är ett dåligt samvete som vi har". Vidare berättar han om andra sporter med flest kvinnliga utövare, till exempel gymnastiken i Visby, som sedan länge bett om hjälp till större lokaler, bättre utrustning och bättre träningstider, men som inte fått det, då regionen inte har råd.
Som förslag till lösning på problemet säger Callenmark att en omfördelning av pengarna borde göras. Men. Han säger också att "om jag lade ett sådant förslag så skulle jag inte ligga bra till. Jag skulle inte bli uppskattad".
Frågan är, Callenmark, hur du värderar uppskattning. Självklart har du rätt i att hockeykillarna och deras föräldrar skulle bli lite upprörda om de fick klara sig med lite mindre underhåll under några år. Men. Istället skulle du få en jäkla massa uppskattning och glädje från häst-tjejerna och gymnastiktjejerna och deras föräldrar.
De är dessutom FLER än hockeykillarna och deras föräldrar, så rent logiskt skulle du alltså få ännu mer uppskattning än den du har nu.
Jonathan Stuxberg. Du verkar vara en fin kille. Mjuk och go. Du är nöjd och glad åt din hobby. Tycker att det är lite dyrt med skridskor, men pratar så fint om sammanhållningen ni har i laget. Ta och sprid den där värmen lite. Håll kvar den goda stämningen i laget, trots de lite sämre omständigheter kring hockeyn som ni kommer att få, nu när Niklas Callenmark ska samla modet.
Det är ni killar och män som kan förändra det här, genom att inte bråka när omfördelning av anläggningsbudgeten sker, utan snällt uppmuntra detta för att få ett rättvisare och bättre Idrotts- Gotland. Allt hänger på er kan man säga. Och då är frågan: är ni män eller möss?