Fakta på bordet kan ge vind i seglen

Kraften finns på Gotland. Det handlar om att ta tillvara både den och engagemanget. Då behövs fakta på bordet för att vi ska kunna göra våra val, menar Henrik Radhe.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-11-13 08:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Solens och vindarnas ö kan bli framtidens energikälla. Om tio år kan vi vara förbundna med omvärlden med den tredje elkabeln. Den kommer att bli startskottet för massor av lokal utveckling på Gotland. Redan nu börjar stora intressenter lägga upp sina strategier och planer för solcellsparker och nya vindkraftparker. Men det finns en risk att de glömmer det viktigaste – oss som bor på ön.

De flesta av oss vill ha miljövänlig elektricitet till elbilar och smart teknik som styr digitala lösningar via appar i mobilen. Däremot är det kluvet och inte alla vill ha höga vindkraftverk just där de bor. Jag tror att det behövs strategier inte bara för kabeln och vindkraftparker, utan också för att ge oss rätt underlag för att vi ska kunna göra våra val. Annars är det risk att prat blir till sanningar, där ingen vet vad som är korrekt. Vi är inte dumma, men myndigheter och storbolag behöver bli bättre på att ta fram fakta och tidigt i processer presentera för oss invånare. 

Om örnarnas luftrum kan säkras och Försvarsmaktens flygområden bibehållas kan ett stort antal vindkraftverk högre än Kaknästornet resa sig mot skyn i ett bälte mellan Ardre och Lojsta. Med sug i magen har jag stått på taket uppe på det nuvarande och i jämförelse "lilla" verket på Näsudden. De nya blir något helt annat, gigantiska i jämförelse och lika höga som Follingbomasten men med vingar. Mulna dagar kommer rotorbladen att försvinna ovan molnen. Klara nätter kommer blinkande lanternor att lysa över ön högt från ovan. Men det är långt dit. Markägare måste säga ja och jag är lika kluven som alla andra. Vi behöver vår energi, men varifrån ska den komma?

Nu satsar de stora aktörerna på Gotland. Både till havs, där vindkraftverken inte behöver vara tillnärmelsevis så höga, och inne på land där vindsnurrorna enligt Vattenfall måste upp ett par hundra meter för att ge samma effekt. Det är en möjlighet att sätta Gotland på samma karta som älvarnas Norrland. Men jag tror att det är viktigt att en del av de miljarder som vindkraften drar in kommer tillbaka till oss som bor på Gotland. Lägre energiskatter och billigare el, och bygdepeng till socknar som berörs, kan vara en framkomlig väg in i framtiden. Där är jag övertygad om att alternativa kraftkällor kommer att krävas.