Nyhetsveckan har dominerats av parkeringsavgifter och höjda färjepriser.
Två saker vi gotlänningar ogillar.
Färjepriserna har varit den eviga frågan nästan jämnt.
Hur dyrt får det egentligen bli att resa till och från Gotland?
Jag bokade min resa till fastlandet i påsk för en vecka sedan. Då kostade resan för två personer i förlig salong och med bil 1 498 kronor. I onsdags kostade samma biljett 1 650 kronor. En prishöjning med tio procent. Men det är tur att jag inte är fastlänning. Den biljetten hade kostat 2 446 kronor. Stackars turister och alla som har sommarhus på Gotland.
Nu är det förstås inte Destinations fel att det blir prishöjningar. Höjda oljepriser på världsmarknaden får sådana här följder. Däremot kan man ju tycka att staten på något sätt skulle gå in och täcka upp istället för att vi som är beroende av vår sjölandsväg ska betala hela kalaset.
Vi konsumenter märker ju också att bensinen är rekorddyr. Jag tankade bilen häromdagen. För första gången betalade jag över 800 kronor för en full tank. Och då rymmer min tank ändå bara 53 liter. Ni som har lite rymligare bensintankar hamnar snart på tusenlappen. Och det lär inte stanna där. De riktiga pessimisterna spekulerar i att bensinpriset inom något år når 20 kronor.
"Det som inte får glömmas är att rasister, oavsett hur hemska deras åsikter är, också är människor. De har tankar och känslor precis som vi. Därför får vi inte låta den diskriminering som länge drabbat svenska invandrare få fäste på den politiska spelplanen. Mobbning och förtryck hör inte hemma någonstans, oavsett om det är i en gymnasieskola eller på tidningarnas insändarsidor."
Jag hade önskat att det var jag som varit upphovsman till de här raderna. Men tyvärr inte.
Den citerade texten är hämtad från Elin Zetterströms vinnande uppsats i Emmerichfonden. Hon vann med sin uppsats "Olika men lika mycket värda". Uppsatsen publicerades på helagotland.se i tisdags. Den ligger fortfarande kvar om ni vill läsa den.
Elin Zetterström är 16 år. En 90-talist med klara och tydliga värderingar.
På GT:s insändarsidor försöker vi hålla en hyfsad debatt. Vi har klara regler för vilka insändare som publiceras, och vilka som inte publiceras. Vi har alltid varit noggranna med att ta reda på vem som skrivit en insändare. Vi har haft flera interna diskussioner, än tidigare, om insändare eftersom vi har fått in flera med falska avsändare.
Vi kräver nu också att om man hänvisar till andra medier måste skribenten skicka en länk så att vi kan se att det stämmer. Vi kan också kräva källor och faktauppgifter för uppgifter som vi vill dubbelkolla i insändaren.
Vi gör den här uppstramningen för att vi vill vara säkra på vad vi släpper ifrån oss. Det är så lätt att bolla med siffror hit och dit, och vi vill inte sprida missuppfattningar.
Eva Bofride, Håkan Ericsson och jag har vid några tillfällen den senaste veckan publicerat de uppstramade reglerna på insändarsidan. Vi kommer att ta in dessa rader med jämna mellanrum för att de nya reglerna ska sätta sig.
Tillbaka till Elin Zetterström, som förresten även vann GT:s engelsktävling för årskurs nio 2010. I morgon får ni lära känna Elin lite bättre, då träffar ni henne i en längre lördagsintervju signerad Annika Melin. Missa inte den.
Trevlig helg!