När jag pluggade juridik hade vi studenter ett korplag i fotboll med namnet Legum leges, vilket lär vara latin och betyda Lagarnas lag. Juriststudenter kan – då som nu – vara rätt så nördiga i sitt förhållningssätt till detta med lagar. Och för egen del har väl knappast den nördigheten botats med åren.
Jag har läst lagar. Jag har skrivit lagar. Jag har tillämpat lagar. Kanske inte så konstigt att jag blev lagman. ”Land ska med lag byggas” brukar det heta. Och man ska vara laglydig. Det verkar rätt så allvarligt; detta med lagen – inget man skämtar om eller med. Stiftad lag som formaliserade rättesnören har också en lång historia och har funnits i alla civilisationer. Gutalagen gällde här på Gotland under tidig medeltid. 1734 fick vi Svea Rikes Lag; vår första nationella rättsordning. Därefter har nationalstaten och lagen intimt hängt ihop fram till 1995. Då överlät staten sin exklusiva lagstiftningsmakt till en kommersiellt inriktad sammanslutning av vissa europeiska länder (numera EU). Det kan man ha synpunkter på – och det har många.
Men vid sidan av allt detta lever min favoritlag sitt eget liv. Jag tänker på Jantelagen. Jantelagen är förtalad och hånad. ”Du ska inte tro att du är någon” och ”du ska inte tro att du kan bli något”. Det är väl i korthet innebörden av Jantelagen. Mot detta reses ragg: ”Jag är visst någon” och ”jag kan visst bli något”. Ett annat, kanske modernare, uttryck är att ”jag tar inte skit av någon”. Också det kan ses som en protest mot Jantelagen. Och det låter väl bra. Och i vissa avseenden är det också bra.
Men protesterna mot Jantelagen uttrycker också högfärd, elitism och brist på empati och solidaritet. ”Jag är förmer än andra, skiter i andra och tål inte att bli kritiserad”. Människan är det enda däggdjuret som förmår att sätta individen framför arten. Och denna förmåga är högsta mode. ”Jag” är mycket större än ”vi”. Är det någon som sedan undrar varför världen inte sedan andra världskrigets slut har varit så orolig och skrämmande som nu. Har det inget samband med den ökande individualismen, globalkapitalismen, de alltmer ökande gapet mellan fattiga och rika och rovdriften på våra naturresurser? Frågan är ställd.
Kan vi då inte stifta lagar som förhindrar detta? Jodå, vi kan t.ex. börja med att bygga vidare på legum leges – Jantelagen!
Det hissar vi
Robert Harris, En officer och spion – Läs!
Det dissar vi
Nej, nu är det sommarledigt på diss-fronten.