Någon som lyckats tyda kärleksdagboken?

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-06-25 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Midsommarafton!
Förr var det startskottet på en lång skön semester.
Men då bodde jag på fastlandet och hade ett stort behov att få komma till Gotland under sex, sju, ja till och med i åtta veckor vissa somrar. Det var på den tiden jag jobbade obekvämt och nästan alla söndagar under det mörka halvåret. Då var det värt att få lite extra lång sommarsemester.
Nu är det inte lika viktigt längre med en lång sammanhållande semester.
Jag bor ju redan på den här fantastiska ön, och då känns det ibland nästan lite onödigt att ens fundera på semester. Jag nöjer mig med några veckor, sedan sparar jag några veckor till december då jag söker mig till ett land som ligger på en varmare breddgrad.
Semesterperioderna har verkligen förändrats med åren. I samband med att industrisemestern försvann har semestern skjutits framåt. Nu är det mer vanligt att vara ledig från halva juli till mitten av augusti. Förr var det nästan bara juli som gällde.
Just nu är den viktigaste frågan förstås hur vädret kommer att bli idag.
SMHI och alla andra väderobservatörer har inte haft det lätt att komma med en prognos. I början av veckan visade tre olika vädersidor tre olika prognoser för midsommarafton.
Den jag helst söker mig till, norska webbsidan yr.no, berättade igår vid lunch att inlandet av Gotland där jag tänker befinna mig kommer att få 18 till 20 grader, sol blandat med moln. I onsdags skulle det bli 22 grader och bara sol.
Det är ingen idé att ta ut något i förskott. Det blir som det blir.

Fortsätter rådjuren att föröka sig i samma takt som det senaste året kommer ön snart att vara fylld av rådjur. För ett år sedan fanns det mellan 1 500 och 2 300 djur. Nu uppskattas de till 4 500. Men det kan finnas så många som 6 600. Om fördubblingen fortsätter kommer det att finnas 10 000 djur om ett år, 20 000 om två år, 40 000 om tre år. Låter inte som någon kul utveckling för oss som vill ha något kvar i vår trädgård.
Rådjuren vänjer sig snabbt vid att det finns ätbart i våra trädgårdar. När jag bodde i Nykvarn, utanför Södertälje, gled de runt husknuten, vilade och åt i vår trädgård, och de gick knappt att jaga bort. Med tanke på att varje rådjur kan bära upp emot 2 000 fästingar är det allt annat än roligt att ha att göra med.

Young Baltic Cup, den fina ungdomsturneringen i fotboll, som gett många ungdomar från hela Sverige fantastiska idrottsminnen verkar sjunga på sista versen. Bara 13 lag i två åldersklasser var med i årets turnering den här veckan. Av de 13 kom fem från arrangören FC Gute. Övriga gotländska lag lyste med sin frånvaro. Märkligt. En bättre våravslutning än att spela en ungdomsturnering på hemmaplan kan man väl inte få?
Jag var ledare för Nykvarns pojkar födda 1987. Vi var på Gotland tre gånger. Och vann cupen två gånger. Det är minnen för livet, även för de spelare som idag är proffs i ishockeyns NHL, Niklas Bergfors (Atlanta) och Tom Wandell (Dallas). Jag glömmer aldrig den enorma glädjen när vi slog ut Brommapojkarna på straffar i en semifinal. Tom Wandell satte den avgörande straffen när alla andra hade missat.
Då var Young Baltic Cup en av de bästa turneringar man kunde vara med i. Bra lag, tuff konkurrens och väldigt välarrangerad. Man kan undra varför det har gått utför på det här sättet?
Tråkigt är det under alla omständigheter.

Färsk potatis, sill, nubbe och jordgubbar är viktigast på midsommaraftons middagsbord. Potatisen och jordgubbarna ska helst komma från egen jord.

TV-sporten har gjort ett fynd i experten Johanna Frändén som verkar kunna allt om varenda spelare i fotbolls-VM.

Jag såg inte en enda sekund av direktsändningen från kronprinsessan bröllop. Men nu i efterhand har jag sett prins Daniels tal. Imponerande. Han kommer att tillföra kungafamiljen mycket.

Tycker att det är ovanligt många turister redan så här tidigt på säsongen. Det blir nog ett nytt rekordår.

Liv Ullmans och Ingmar Bergmans kärleksdagbok var verkligen speciell. Någon som har lyckats tyda den?

En dryg vecka kvar till Almedalsveckan. 1 396 programpunkter är registrerade. En fördubbling mot 2008. Puh!

Trevlig midsommar!




Läs mer om