Närpolisen har förstått vad det handlar om

Gotland2011-03-18 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sociala medier spelar en allt viktigare roll i samhället.

Det är bloggar, det är Facebook, det är Twitter. Jag har testat allt. Men slutat med Twitter. Kändes ganska meningslöst. Och väldigt internt. Däremot är Twitter en bra nyhetskälla för journalister för att få nyhetstips.

Bloggar gör jag ibland, och Facebook använder jag ofta. Både i arbetet och i en dialog med vänner, både från förr och nu. I tisdags fick jag kontakt med en person som jag inte har pratat med på säkert 20 år. I sommar ska vi försöka träffas och spela golf.

Genom Facebook har vi på jobbet fått kontakt med människor som befunnit sig på platser där vi inte kan komma åt dem per telefon. Som nu senast under katastrofen i Japan där många av våra kontakter skedde via Facebook. Datorerna har fungerat. Däremot inte telefonerna.

Närpolisen på Gotland är ett föredöme när det gäller Facebook. Polisen använder Facebook ofta. I stort sett varje dag. Polisen har närmare 800 som just nu följer deras
arbete. Skaran växer för varje dag. Närpolisen är väldigt
pedagogisk med vad de lägger ut. De berättar hur deras
arbetsdag ser ut, de uppmanar ungdomar att komma på
besök och mycket annat.

Här kan ni själva se ett litet Facebook-axplock från Närpolisen:

● ’’Besök kommer att göras ikväll på ett ungdomsboende i Visby där man bjudit in oss till en fråge- och diskussionskväll. Under dagen kommer Solbergaskolan få ett besök av sydgruppen. Även är det inplanerat ett så kallat beskymmerssamtal med ungdom och förälder under kvällen."

● "På morgonen ska vi träffa elever på Gråboskolan som hjälper till i kampen mot mobbning på skolan. Ett gäng åker till Slite idag. Sydgruppen åker till Roma."

● "Vi närpolisen kommer under våren att försöka få ungdomar i åldrarna 13-18 år att intressera sig att vara med att påverka polisens arbete."

I förebyggande syfte är det här förstås ett väldigt bra initiativ av polisen, som har förstått betydelsen av sociala medier.

Det blev en ganska intensiv debatt efter lördagens
artiklar om att pojkar fick äta knäckebröd och flickor semlor när kvinnodagen sammanföll med fettisdagen.

På vår hemsida helagotland.se har artikeln haft 20 640 klick fram till i går morse.

En del frågor från er läsare har handlat om GT:s nyhetsvärdering.

Var det verkligen rätt av oss att låta hela första sidan
domineras av semlor när Japan drabbats av sin värsta
naturkatastrof någonsin?

Med en lokal morgontidnings mått var det helt rätt. Vi
utger oss inte för att vara något annat. Vi förväntas skriva om lokala nyheter varje dag.

Nu hade vi en sidhänvisning och en puff på vår förstasida vad som hade hänt, och vi gjorde två sidor från katastrofen i tidningen.

Under de senaste 25 åren kan jag på rak arm bara räkna upp fyra saker som slagit ut lokala nyheter i en lokal morgontidning. Mordet på Olof Palme 1986, 11 september-attackerna i New York 2001, mordet på Anna Lindh 2003 och tsunamin i Thailand 2004.

Ett säkert vårtecken: gruset har börjat sopas bort från gator och trottoarer.

Trevlig helg!

Läs mer om