Naturen är stressad

Gotland2014-05-17 06:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Blommor och bin – just nu mellan hägg och syren. De flitiga små kärleksbudbärarna är grunden för allt vårt liv. Men världen håller andan, för bina mår dåligt.

Under bara några år har miljontals bin plötsligt försvunnit. Världen över dör samhällen och experterna är bekymrade. Människan tämjde det vilda biet, men har nu drivit de flitiga honungsproducenterna till sin gräns.

Till USA förde utvandrare med sig det europeiska biet. Där odlas i dag över 80 procent av världens mandel. Odlingarna är enorma och omsätter miljarder dollar. Kringresande biodlare lastar samhällen på långtradare och åker kontinenten runt, för att ha ständig tillgång på nektar. Samtidigt är bina en förutsättning för att det ska bli några mandlar, liksom apelsiner i Kalifornien och äpplen i Montana. Det konstlade storskaliga ekosystemet är beroende av pollineringen.

Plötsligt dör nu mängder av bisamhällen. Sjukdomar sprids med de kringresande bina. Yngelröta och blodsugande kvalster, stora som kaniner om de suttit på oss människor, tar livet av dem. Som en sista utväg matas bin med antibiotika – men naturen är stressad och mår dåligt.

I Kina har sjukdomar som grasserat i bisamhällena tagit död på hela populationer. Insektsgifter och bekämpningsmedel har förvärrat situationen. Desperat tvingas nu kinesiska bönder mödosamt pollinera sina fruktträd för hand, för att överhuvudtaget få några skördar.

"Dör bina ut kommer även människan att dö fyra år senare" hävdade Albert Einstein. Ingen vet ännu om han hade rätt, men faktum är att en tredjedel av allt det som vi äter skulle försvinna om bina dog ut.

Jag tittar upp i mitt blommande persikoträd. Än finns det gott om bin som samlar dess nektar, men deras biologi är sårbar. För att få ihop ett kilo honung flyger ett bisamhälle tre varv runt jorden. En enda drottning lägger 2 000 ägg om dagen och är mamma till ett samhälles samtliga bin. Därinne i trängseln dansar bina för varandra. Dansen är deras sätt att kommunicera och tala om för varandra var maten finns, och exakt var mitt persikoträd lyser rosa mot den klarblå himlen.

Surret från bina får mina tankar att snurra obehagligt snabbt. Av ekonomiska skäl piskas naturen att orka och producera allt fortare. Människan genmanipulerar för att maximera inkomsterna. Jag tänker att ingen vet vad GMO gör med våra bin. Och hur ska biodlare som vill producera krav och ekologiskt freda sig mot nektar från genmanipulerade grödor.

Filmen "Inte bara honung" finns att se på nätet. Jag önskar att alla beslutsfattare, lantbrukare och konsumenter tar sig tid att titta. Dokumentären ger inga svar, men är ett vackert mästerverk som i alla fall får mig att tänka en gång till när jag väljer mina varor i butiken.