Om att odla ett nytt intresse

Gotland2011-05-14 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nitlott? Vinstlott? Eller mitt i mellan? Det är den stora frågan. Trädgårdsarkitekten och hennes syster har blivit med kolonilott i stan. På Furulund. Nära granne med Linds växthus, passande nog. 200 kvadratmeter som legat för fäfot i närmare två år. En torvig gräsmatta med inslag av förvildade blommor och buskar. Och en riklig tillgång på sten, av varierande storlek. En annan bara ruskade på huvudet. Och grannarna, med sina välansade lotter, gjorde sammalunda. Ruskade på sina kloka huvuden och tittade medlidsamt på de galna nyodlarna.

Det tog två hela dagar för tre inhyrda gymtränade män att, med hjälp av skarpslipade spadar, vända på den sega torven. Lerjorden var långt ifrån samarbetsvillig. Svetten lackade så att till och med kallingarna blev dyngsura. Efter denna pärs kunde man ta en närmare titt på stugan som tillhör lotten. Den är något större än en hundkoja och i hyfsat skick. Men det verkade som om orken hos byggmästaren var uttömd när det skulle tillverkas dörr och fönster. En trasig blåmålad plywoodskiva satt i dörrhålet. Ett gammalt trädgårdsbord fungerade (?) som stänganordning. Fönsterrutan satt på trekvart. Här fanns jobb för den arge snickaren.

Man flyttar inte in i ett kolonilottområde utan att väcka ett visst intresse. Riktigt hur många lotter som det finns på Furulund, vet jag inte. Men jag vet att den pensionerade officeren och gentlemannen Pelle Pettersson från Burs, har gjort halt vid nummer 223. Odlare nummer 1 heter Agneta Lundin och är kommen från Hogrän.

Odlingslotterna på båda sidor om den torvvända med hundkojan innehas av Ove Rosvall från Dalhem (nummer 2) och "Utlänningen" (nummer 4). Det handlar om en grönfingrad kille från Libanon. Jag har inte kläm på vad han heter. Vi är alltså inklämda mellan Dalhem och Libanon. En bit bort rumsterar en kryddodlare från Irak som gärna delar med sig av timjan och mynta. Och så har vi veteranen från När. Kenneth Svegsjö, mannen med trehjulingen, har koll på alla historiska fakta. Rena uppslagsverket.

Så gott som alla odlare har lämnat sina gamla hemsocknar (eller länder) och flyttat till Visby. Men det finns undantag. Kantor Kjell-Åke Stenström har kvar hem och trädgård i Hejdeby. Men sedan 13 år odlar han även i Visby. Och trivs alldeles utmärkt med detta. En bidragande orsak är grannen Bodil Rosengren. Den tidigare Barlingboflickan älskar musik och afrikansk dans. Kantorn och danserskan har en aldrig sinande källa att ösa klingande diskussionsämnen ur.

Det finns även andra exempel hur ljuv musik kan uppstå i landet. Det slumpade sig så att Marianne Hyytiänen och Bengt Ekengren fick lotterna intill varandra. Det var inte bara potatis, lök och rädisor som grodde i 63:an och 64:an. Det spirade även ett intresse hos odlarna. För varandra. I dag blomstrar kärleken och Marianne och Bengt är ett par.

Lott nummer 105 kallas Herrgååårn. Jo, det stavas med tre å enligt besittaren, den legendariske fotografen Bengan Zettergren. Mannen med ciggen och ölburken. Han bor så nära att han kan överblicka området från sin balkong. Lyckligt lottad kille.

Läs mer om