I Sveriges största rättegång någonsin och med en förundersökning på 80 000 sidor, förekommer bilder på vindsnurror från Näsudden. Frågan vi ställde oss på redaktionen var vad de hade med ett misstänkt krigsbrott i ett fjärran land för länge sedan att göra? Samtidigt som Lundin Oil letade efter olja i södra Sudan för 30 år sedan hade de gotländska vindkraftverken börjat snurra.
Även om de nästan ser likadana ut på marken, oavsett om de står på Näsudden eller på Kapelludden, Smöjen eller Storugns, på land eller till havs så har vindkraftverken flera olika ägare. Från de andelsägda där rotorbladens rörelser en gång startade på sockennivå, till de som är uppköpta av storföretag som har sina huvudkontor någon annanstans. Av dem är Orrön den största ägaren och styrs från Genevé. Vi vill inte bara berätta historien om bolaget innan de kom till Gotland, utan även om det som fanns här innan det kom. En liten del av historien om den gotländska vindkraften och vilka som äger den idag. För att alla som använder och behöver elen ska veta det.
Vi har varit på Lundinrättegången i Stockholms tingsrätt som i stort sett bevakas av en journalist, som har gått till sal 34 i över ett års tid och planerar att göra det ungefär lika länge till. Vi har intervjuat klimataktivisten som köpte en aktie för att kunna gå på Orrön Energys årsstämma för att krascha den och vi har intervjuat presschefen som var en av dem som fick utrymma lokalerna och avsluta mötet. Anklagelserna mot bolagets företrädare kvarstår, med åklagare som anklagar dem för brott i historien och aktivister som anklagar dem för att förstöra framtiden. Men på Gotland har det varit rätt tyst om det bolag som nu äger en stor del av vår elproduktion.
Så vi har även varit på Näsudden där rotorbladen fortsätter att snurra och fått gotländska perspektiv från ett par pionjärer och en doktorand. Det någon ser som greenwashing kan någon annan se som en grön omställning. Och det vissa ser som smutsiga pengar kan andra se som rena investeringar. Orrön Energys Sverigechef, som sitter på bolagets operativa kontor i Visby, ser Lundin Oils förvandling som framåtsträvan. Ännu är ingen dömd och frågan är åt vilket håll vinden kommer fortsätta att blåsa.