Papperstidningen blir ännu mer exklusiv

Gotland2009-10-09 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Papperstidningen ska vara exklusiv för den som får den i sin brevlåda eller som köper den som lösnummer.
Sedan i onsdags begränsar vi ännu mer vad vi lägger ut på vår webbsida, helagotland.se.
Vi gör det för att det ska finnas exklusiva lokala nyheter enbart för er som läser GT. Därför läggs tre av tidningens bärande artiklar varje dag inte längre ut på webben.
Sedan tidigare lägger vi inte ut det nyhetsbyråmaterial som vi har i tidningen, som nöjesmaterial, mat, resor, motor, tv-tablåer och in- och utrikesmaterial.
Vill man följa med vad som händer i nyhetsflödet på Gotland är det GT som gäller. Det har redan 32 000 läsare om dagen upptäckt.
Webbens viktigaste funktion är att spegla det som händer precis nu. Webben är och ska vara snabbast med händelsenyheter. Det märker vi direkt när något stort händer. Avgår landshövdingen eller färjorna krockar går våra webbsiffror i topp. Alla med en dator och intresse för gotländska nyheter söker sig till helagotland.se. Sedan följer vi upp dagen efter med fördjupningar i tidningen. Så fungerar nyhetsarbetet idag.
Webben ska däremot inte vara en spegel av papperstidningen. Båda ska leva sitt eget liv.

En läsare undrar hur många korsord som lämnas in till GT varje vecka.
Anki Boberg, som är vår redaktionsassistent, och som har koll på det mesta vet precis hur många korsord som lämnas in varje vecka eftersom hon för statistik.
Stora Flätan och Hälge är ungefär lika populära. Barnkrysset lämnas in av något färre. Totalt får vi in mellan 400 och 600 kryss i veckan. Anki Boberg går igenom kryssen och rättar.
Normalt sägs att var tionde som löser ett korsord skickar in lösningen till tidningen. Det betyder i så fall att mellan 4000 och 6000 löser våra korsord varje vecka. Det är en bra siffra.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag tycker att det är kul att gå ut i skogen och plocka svamp. Men med åren förändras man uppenbarligen. Så i söndags ändrade jag min attityd till svampplockning och följde med min fru ut i skogen.
Det blev en totalupplevelse. Kanske bara för att alla trattkantareller fanns där precis framför mig.
Min fru har ett säkert ställe någonstans på Gotland (det här är hemligare än hur man röstar). Vi parkerade bilen, gick fem meter, sedan fanns svampen där framför ögonen på oss. Vi plockade i en halvtimme, sedan tyckte vi att det räckte trots att det fanns precis hur mycket till som helst.
Vi lämnade vårt svampfält, lyfte huvudet högt för att inte lockas att plocka mer och gick tillbaka till bilen.
Men vi kommer snart tillbaka igen.

Hemse torgdag är mötesplatsen för minst 10 000 personer den första onsdagen i oktober. Och just mötet är det som är viktigast, inte själv handeln.
Vi nio som var där från GT träffade flera hundra personer i vårt stånd under dagen.
Vi fick både ris och ros. Och många tips vad vi ska skriva om.
Flera äldre läsare undrade varför vi tagit bort jordfästningar i tidningen och bara har kvar dem på helagotland.se. Vårt absoluta mål är att få in flera nekrologer i tidningen. Vi vill hellre berätta vad som har hänt i en människas liv, än om jordfästningen, som berör de allra närmaste. Vi har fått in flera nekrologer på familjesidan.
Det är ytterst få tidningar i Sverige som publicerar jordfästningsreferat. Och jag vet att man även på de tidningarna som har det kvar funderar på att ta bort dem ur tidningen.
I vår koncern som består av tidningar på Gotland (GT och GA), Luleå (Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten), Norrköping (Norrköpings Tidningar och Folkbladet), Linköping (Corren) och Västervik (Västerviks Tidning) publicerar bara Västerviks Tidning jordfästningsreferat.
De flesta tidningar tog bort jordfästningsreferaten på 90-talet.
De allra flesta som jag pratade med var dock nöjda med sin tidning och saknade i stort sett ingenting.
Vi fick in en hel hög med tips som ska bearbetas.

Trevlig helg!



Läs mer om