Papperstidningen finns kvar om 50 år
Foto:
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under ett dygn händer bland annat detta på vårt jordklot:
✔ Det tillkommer
864 000 nya Internetanvändare.
✔ 834 000 hittar till Facebook och registrerar ett konto.
✔ Det tittas på osannolika en miljard video-
snuttar på You Tube.
✔ Det görs två miljarder sökningar på Google.
✔ Det startas 898 000 nya bloggar.
✔ 247 miljarder e-mejl sänds kors och tvärs över hela världen.
✔ Det skickas 16 miljarder sms.
Jag skulle kunna rabbla upp en hel sida med bara svindlande siffror vad som händer under ett dygn. Men det här räcker väl?
Siffrorna har jag hämtat från en social medieräknare på Internet som ni kan hitta på den här sidan: www.ronnestam.com. Där finns det mycket mer att gotta sig åt, eller fasas över.
Jag fick se de här siffrorna för första gången på en konferens för någon vecka sedan. Och jag bara häpnade.
Kan detta verkligen vara möjligt?
Som papperstidningsmänniska blir man verkligen orolig inför framtiden. Nyheter färdas så otroligt fort på andra sätt idag än vad de gjorde för några år sedan.
Kommer den tryckta tidningen att finnas kvar?
Kommer de amerikanare som sa att den sista papperstidningen lämnar tryckpressen 2039 att få rätt?
Lite lugnare blev jag i veckan när Ungdomsbarometern och TU (Tidningsutgivarna) redovisade en undersökning om framtidens medievanor. Rapporten bygger på svar från 4737 svenskar mellan 15 och 25 år.
En av frågorna var: Tror du att den fysiska tidningen kommer att finnas kvar om 50 år?
Hälften svarade ja med motiveringen att papperstidningen kommer att fylla en funktion även i framtiden.
40 procent svarade att "Nej, det kommer att finnas tidningar, men bara i elektronisk form" och drygt tio procent svarade "Nej, traditionella tidningar kommer att ha spelat ut sin roll då.".
Jag tolkar det här som något väldigt positivt.
Och vi ser själva i våra egna undersökningar att ungdomar gärna letar sig till papperstidningen.
Av GT:s 31 000 läsare varje dag är 5000 i åldersgruppen 15-24 år, mot 3000 i åldersgruppen 70-79 år. Allt enligt Orvestos mätning för 2009. Det här är siffror som gör mig ännu mer stärkt inför framtiden. Unga människor söker information via sin lokala papperstidning. Känns tryggt och viktigt. Papperstidningen kommer att överleva och finnas kvar även om 50 år. Den behövs nu och den behövs då. Det är min fasta övertygelse.
En mediedag 2009 läste 77 procent en dagstidning och 65 procent surfade på Internet.
Så visst står sig den här produkten fortfarande väldigt bra.
77-65, det är ju nästan utklassning.
Eftersom det gick så bra för mitt lag i företagsgolfen i Slite berättar jag det här och nu. Vi vann. Det var inte min förtjänst. Jag var sämst i laget. Däremot var jag närmast hålet (95 cm) på ett par tre hål, gjorde en birdie och fick pris. Bollen rullade förbi hålet och det kunde lika gärna ha blivit hole-in-one. Men med tanke på att vi var 47 som tävlade kom jag billigt undan. Annars hade det varit champagne till alla.
Jag vill tacka mina lagkamrater Linda Westerholm, Jan Lager och Henrik Nylund som gjorde det möjligt.
Igår var det studentutsläpp. Det kan ingen som besökte Visby igår ha missat. Nu väntar verkligheten. Dagens studenter går nog mot en väldigt ljus framtid. Konjunkturen håller på att vända från låg till hög och de närmaste åren går de sista 40-talisterna i pension. Och sedan är det vi 50-talisters tur. Det kommer att finnas många lediga jobb på arbetsmarknaden. Lycka till, säger jag.
Kände mig väldigt viktig när jag fick brev från Sveriges Statskalender i veckan som berättade att jag finns med i 2010 års utgåva där 25 000 beslutsfattare i det offentliga Sverige finns samlade i en bok. Denna tidning representeras också av ledarredaktörerna Eva Bofride och Håkan Ericsson.
Mitt stavningsprogram hänger inte riktigt med i tiden när det gäller alla nya sociala medier. Programmet ifrågasatte Facebook, You Tube och bloggar.
Trevlig helg!
Fotnot: Sociala medier betecknar aktiviteter som kombinerar teknologi, social interaktion och användargenererat innehåll. Allt enligt Wikipedia.