Siffror ska alltid behandlas med försiktighet

Gotland2011-12-23 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det gäller statistik och siffror ska man hantera dem med stor försiktighet.

I veckan presenterades en nöjdhetsundersökning som SCB, Statistiska Centralbyrån, har gjort för regionens räkning.

Det var inte någon direkt munter läsning för Gotland. Gotland fick index 56, där 55 var gränsen för nöjd.

Vi gotlänningar är missnöjda med det mesta utom det kommersiella utbudet, tryggheten, räddningstjänsten, vatten och avlopp samt faktiskt skolan. När det gäller skolan gjordes nog undersökningen innan alla planer på att lägga ner skolor på landsbygden presenterades. Annars hade Gotland säkert hamnat under det godkända strecket.

Enligt Åke Svensson (S) svarade drygt hälften av de tusen som fick frågeformuläret från SCB på undersökningen.

Det är inte speciellt bra. Hade alla tusen svarat hade resultatet blivit statistiskt ganska säkert. Men det är det inte med drygt 500.

Och känslan är nog att de som är mest missnöjda nog helst svarar på den här typen av undersökningar.

På GT försöker vi vara observanta när det gäller alla undersökningar som presenteras. Många bygger på per 100 000 invånare. Och då fungerar det ju inte på Gotland. Det är därför Gotland nästan alltid ligger i topp när det gäller flest rökare, flest med alkoholproblem, flest aborter och så vidare.

Om jag hade fått svara på enkäten från regionen hade jag varit ganska nöjd med det mesta.

Det finns helt enkelt ingen bättre plats att bo på. Kanske är jag färgad av att jag har växt upp här, har varit borta i 33 år, och sedan fått flytta hem igen.

Har alltid känt mig välkommen, jag känner mig liksom de flesta angett i undersökningen mig också väldigt trygg.

Att sedan allt inte kan vara perfekt är väl självklart.

Jag skulle inte vilja byta ut den här platsen mot någon annan i det här landet.

Sedan får man kanske lite andra funderingar när pensionsåldern närmar sig. Jag skulle inte ha något emot att bo i ett annat land november till april. Men det beror bara på vädret. För vintern kan varken regionen eller någon annan göra något åt.

I mellandagarna presenterar vi de fem kandidaterna till årets gotlänning 2011. Vi kommer att presentera kandidaterna under fem dagar. Det är två kvinnor och tre män. Vilka de är väntar vi med till nästa vecka. Det blir mer spännande så. Men jag tycker att det är en bra spridning inom samhället.

Röstningen startar den andra januari.

Bland er som röstar på kandidaterna kommer vi att lotta ut tio prenumerationer från tre månader till ett år. Ni behöver inte ha röstat på den kandidat som vinner, utan det räcker att vara med. Det att går att rösta via sms, e-post eller talong i tidningen. Röstningen pågår andra till 13:e januari. Veckan därpå vet vi vem som vi kan titulera årets gotlänning.

Läser att Lykke Li gjorde årets bästa svenska skiva och PJ Harveys den bästa utländska enligt 90 kritiker.

Visst, jag har lyssnat både på Lykke Li och PJ Harvey, men det är inget för mig. Jag inser dock att jag börjar bli äldre när jag knappt känner igen en artist som finns på kritikernas topplistor. Det finns dock ett lysande undantag, Paul Simon är sexa på utlandslistan. Det finns några gamla hjältar som fortfarande håller stilen.

I morgon återkommer jag med en krönika i vår julaftonsbilaga. Så fram till dess: en trevlig fredag. Jag gissar att ni alla har de sista julbestyren framför er just i dag. Själv ser jag mest fram mot den nygriljerade skinkan. Den är aldrig så god, som dagen före dopparedagen.

Läs mer om