Varken morgonbad eller hambo
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det går ändå an eftersom jag har husliga saker (se ännu längre nedan!) att utföra. Dessutom är det fotboll på TV och jag hoppas att Elfsborg slår Örebro, så att Brommapojkarnas chanser att bli kvar i Allsvenskan ökar. Dessutom kan då katastrofen, att Djurgården vinner samma serie, kanske undvikas.
Om detta får Tommy Wahlgren (djurgårdare) säga vad han vill!
Då och då drabbas jag av ryggskott och nästan alltid sker det i samband med något stressmoment. Som nu i veckan.
Jag skulle såga ved till bastun med motorsågen, men bensinen var slut och vid tankningen råkade jag istället för bensin hälla i olja. Snälla, fråga mig inte hur det gick till!
Jag lyckades till slut få ur det mesta av oljan, men var då både stressad och förbannad och i det läget behövdes det inte mer än en lätt böjning efter en vedpinne för att ryggslutet skulle kapsejsa. Så för tillfället inget morgonbad, inga rullskidor och ingen hambo (om jag nu överhuvudtaget kunnat dansa det).
Förra veckan skrev jag om mitt moraliska dilemma om vilken leverantör jag i framtiden ska köpa min el av, gotländska Geab eller Falkenberg Energi. Geab för att gynna det lokala, eller Falkenberg Energi som enbart levererar garanterat "ren" el från vatten- och vindkraft. Jag skrev också att Geab, via Vattenfall, ger oss "blandad" el från olika energikällor, bland annat kol.
Mia Stuhre, marknadschef på Geab, ringde omedelbart och sa att det där hade jag fått helt om bakfoten. Gotlands cirka 33 000 kunder får garanterat "ren" el från norrländska vattenkraftverk och gotländska vindsnurror, bedyrade hon.
Samtidigt får jag ett mejl från Håkan Lundén som bland annat skriver att "Du kan köpa ren el, det är helt riktigt. Men du får aldrig säga att du använder ren el. Då blir det helt fel". Det råder stor förvirring om begreppet "ren" el och av taktiskt politiska skäl råder ett stort motstånd mot att reda ut begreppen, skriver han också.
"Det finns bara ett elnät i Sverige. I det nätet blandas elen från alla producenter och går sedan inte att skilja åt. Alla elkonsumenter använder därför samma el, den el-blandning som för tillfället finns tillgänglig i nätet. Hur denna blandning ser ut varierar ständigt. I medeltal brukar dock ungefär 50 procent komma från kärnkraft och 40 procent från vattenkraft.
Men det har gått troll i hela energidebatten. Alltför många försöker försvara ohållbara positioner, positioner som de har försatt sig i av oförsiktighet. Och ingen tycks ha mod att ta i frågan och reda ut begreppen".
Men elen från den vindsnurra jag tänker köpa är väl ändå helt ren?
Som medlem i Gotlandsflygs "fanclub" får jag automatiskt alla nyheter och erbjudanden hemskickade som mejl. Men sedan en tid markeras alla dessa mejl som misstänkt skräppost och hamnar därför i en särskild "skräplåda" i min dator.
Mejl från försäljare av potensmedlet Viagra betraktas däremot som helt legal post. Vet Gotlandsflyg om det?
Vindruvor utan kärnor gör mig misstänksam.
Hur fortplantar de sig?
Med något sned rygg och värktabletter åker jag till Viklau och håller föredrag för pensionärer från Vänge. Trevligt värre och gott om hörapparater, mest på oss herrar. Är vi mera lomhörda än kvinnor och vad beror det i så fall på?
Som avslutning sjunger vi Gotlands "nationalsång", som jag inte hört på många år. Så här börjar den:
Gotland fosterö i Norden/gamla bygd du är oss kär.
Därefter sjunger vi om vikingalynne, raukar, lövskogsprakt, havets glans i sommarkvällar och om vinterstormars vilda makt. Naturromantiskt och relativt lättsjunget. Andra versen däremot borde genomgå en radikal föryngring om "nationalsången" ska leva vidare även in i nästa generation:
Gotland, sagans ö i havet/fri Du växe fri och stark/Aldrig losse vi på kravet/frie trampa fädrens mark/Nordbor helt till liv och kynne/Gutar först som sist ändå/vi som ärvde fädrens lynne/fädrens hjärtelag också/vi Din fana trohet svära/Hell vår hembygd, Gutars ö.
Vem skriver om detta hemska pekoral till något mera nutida gotländskt?
Mitt stolta projekt att koka saft och göra gelé på slånbär havererade efter fyra dygn. Då började råsaften i en hink på golvet att jäsa.
Så nu har projekt övergått till vinbryggning. Mina tidigare försök i den branschen har nästan alltid resulterat i något fullständigt odrickbart, frånsett ett rabarbervin 1992. Eller om det var 1993? Fortlöpande rapporter fram till den katastrofala (?) provsmakningen kommer att lämnas.
Klickar på Internet fram de kommande dagarnas väder.
Sol och svaga vindar.
Eländes, elände!