Vasen som inte var stulen slog alla rekord

Foto:

Gotland2010-08-13 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ibland blir jag förvånad. Som förra torsdagen då vi skrev att vasen som försvunnit på Västerhedje kyrkogård hade kommit till rätta.
Den publicerades i GT och på helagotland.se. Ni ser artikeln här bredvid. Fram till i går förmiddag hade 42 000 personer läst den på vår webbsida.
Jag vågar påstå att det är den mest lästa artikeln i helagotlands historia.
Den här sommaren har Alex Schulmans sommarkrönikor i GT haft näst flest läsare på helagotland.se. Varje krönika har lästs av ungefär 6 000 personer. Men givetvis har många fler hittat den i tidningen.
Men ingenting slår "Stulna vasen var inte stulen". I varje fall inte på helagotland.se.
Hur har då det här gått till?
Trots stora efterforskningar har vi inte en aning.
Vi tror att någon större webbsida länkat till den. Men vi vet inte vilken. Och inte varför.
Någon som vet? Hör gärna av er till mig.

De två fartkamerorna i Roma är nog ingen bra affär för staten.
De kostade 500 000 kronor styck i inköp. Sedan tillkommer skötsel och kontroll.
Första halvåret körde 47 fordon för fort förbi dessa kameror. Under hela 2009 registrerade den 199 fortkörningar. De gotländska bilisterna har uppenbarligen lärt sig att köra försiktigt förbi kamerorna.
Fartkameror är bra. Men de borde vara mobila och flyttas runt hela tiden för att ge resultat och sänka hastigheten i trafiken.
Nu står de där i Roma som monument att även Gotland har fartkameror. För någon större betydelse för trafiksäkerheten kan jag inte se att de har. Och uppenbarligen inte för statens ekonomi. Om snittböterna är 500 kr blev det 100 000 kr in i fjol, och dryga 20 000 första halvåret i år.
Annars är ordningsböter från polisen, där trafikbrott är överlägset störst, en stor inkomstkälla för staten. 671 miljoner kronor plockades in i böter i hela landet förra året. Att jämföra med 285 miljoner för fem år sedan.

Valbevakningen är igång i GT. Det kan ni själva se på redaktionell plats. I lördags började vi porträttera tvåorna på de kommunala listorna. Först ut var Jennie Jarve (v). I morgon är det Lars Thomssons (c) tur.
Insändarna har också börjat välla in. Vi har bestämt att vi kommer att skilja på vanliga insändare och politiska insändare fram till valet. Vi har redan börjat publicera insändarsidor som bara tar upp valfrågor. Det kommer vi att fortsätta med fram till den 18 september.

Sedan jag var barn har jag fått höra att åtta timmar är den idealiska nattsömnen. Jag har följt det rådet ganska bra genom åren.
Men häromveckan presenterades en amerikansk undersökning där man hade kommit fram till att den idealiska sovtiden är sju timmar. Sover du längre eller kortare tid löper du 1,5 gånger större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke.
Det finns undersökningar om allt.
Och än en gång kan man konstatera att det är farligt att leva (och sova), man kan ju dö.

Är lyckligt lottad eftersom jag lyckats få tag i en båtbiljett med bilen både fram och tillbaka till fastlandet i helgen. Men jag fick förstås ta en tid som egentligen inte passar alls.
Det gäller att planera sin resa i tid även för oss gotlänningar som har viktiga ärenden till fastlandet. Att bestämma sig från dag till dag, det går inte. Då är vår landsväg blockerad. Känns inte rättvist.
Tänk om Ölandsbron skulle stängas när ett visst antal bilar passerat?
Eftersom turisttrycket på Gotland ökar för varje år är det här ett problem som bara kommer att växa.

"Allsång på Skansen" ska ha en ny programledare, och det ska vara kvinna. Som jag ser det finns det bara en kandidat: Babben Larsson. Hon är hundra gånger roligare än Anders Lundin, hon sjunger hundra gånger bättre och av vad jag sett av henne tidigare är hon en bra programledare. Räcker inte de egenskaperna?

Tack till Alex Schulman som kåserade i GT under sju torsdagar i somras. Vi ses igen nästa år. Då är Alex tillbaka i GT.

Trevlig helg!







Läs mer om