Vi i ettan en klassiker som berör alla

Gotland2008-04-25 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi i ettan är en fantastisk bildserie som har publicerats i Gotlands Tidningar varje år sedan 1973, då Jörgen Fagerström drog igång serien. Finns ingen annan tidning i Sverige som har sådan koll på förstaklassare som GT. Alla gotlänningar som gick i ettan på Gotland och som är 41 år och yngre har figurerat i GT under vinjetten Vi i ettan. Det handlar om ett väldigt speciellt tidsdokument.
Trots att jag inte känner någon som har barn eller barnbarn som just nu går i ettan följer jag serien med stort intresse varje onsdag. Jag kan inte låta bli att läsa, le och ta till mig de yrkesval som sjuåringarna har.
Fotografen frågar barnen vad de vill bli för yrke när de blir stora. Och det är när jag läser vad de har för framtidsdrömmar som leendet kommer fram.
Påfallande många pojkar vill bli hockeyproffs eller fotbollsproffs. Flickor säger ofta fritidsfröken eller damfrisörska. Det är märkligt hur tidigt könsrollerna kommer in i livet.
Men det finns också en del som har udda yrkesförhoppningar. Senast ville två pojkar bli spion. För några veckor sedan var det en pojke som vill jobba på Pay Ex. Kan bara ana var någon av hans föräldrar arbetar. En flicka vill bli filmstjärna, en pojke ridande polis och en annan vill bli krigspilot. Fantasin om vad framtiden har att bjuda har inga gränser. Det är väl alldeles underbart.
När serien startade gick jag i gymnasiet, jag fick aldrig vara med i Vi i ettan. Men jag är ganska säker på att jag hade svarat lokförare om jag hade fått frågan när jag var sju. I den åldern vet man nog inte vad en journalist är...

Fick en skopa ovett av Gotlands Allehandas ledarskribent Mats Linder förra lördagen. Det gjorde mig faktiskt riktigt uppmuntrad hela helgen. Jag vidhåller dock fortfarande att det GT har skrivit om problemen på Bingeby har varit helt korrekt. Det finns problem, annars skulle stormöten inte ordnas.

Jag har en jacka av märket Bison. Hade ingen aning om att vår krönikör Bison hade en egen kollektion med kläder. Börje Salming, Björn Borg och Bison. Stort!

Vårt lag misslyckades totalt i kvalet till finalen i Popgiss i lördags. Vi rivstartade och låg bra till efter kategorierna 60- och 70-tal. Men sedan var det nattsvart. Jag skyller allt på att vi var en man kort i laget. Det går inte att spela med en man mindre i ishockey, fotboll eller Popgiss. Men vi kommer igen 2010, om nu coach Ihreskog vill ha med mig i laget. Och nästa år är det mellanpopgiss.
Hur som helst, rätt lag vann. Tobbe Stuhre som grundade tävlingen har väntat i 16 år att få stå högst upp på pallen. Nu när konkurrensen var tuffare än någonsin tidigare fick han och hans lagkamrater Mia Stuhre, Olof Bäckström och Boa Johansson vinna. Ibland finns det rättvisa. Nu har de nästan två år på sig att planera nästa tävling. Jag känner på mig att de kommer att göra den riktigt svår.

Det bär emot, men jag måste erkänna att GA:s idé att byta Gotlands Allehanda till rysk stavning i tidningshuvudet i tisdags i samband med 200-årsminnet av den ryska invasionen var både kul och överraskande.

I juni ska trafikljusen vid korsningen Follingboväg/Allégatan tas i bruk igen. Innan jag flyttade tillbaka till ön tyckte jag att de var helt onödiga. Nu vet jag att de behövs. Utan trafikljusen på plats i sommar skulle det bli kaos i korsningen. Det har redan varit tillräckligt med olyckor där sedan de slutade att fungera.

Har spelat golf tre kvällar efter jobbet den här veckan.Tidigare år började jag fundera på att plocka fram golfklubborna runt midsommar. Men i år har jag redan hunnit med fem golfrundor. Bara på Gotland. Bara på Gotland.

Efterlysningen gav resultat. Dino har hitta tillbaka på spinningcykeln. Hoppas att det inte dröjer sex veckor innan han dyker upp igen.


Trevlig helg!




Läs mer om