Nu har du chansen – tyck till om vad du vill veta!

Företagande och jobb? Sjukvård eller kulturfrågor? Vilka är de viktigaste frågorna för dig när du går till val i september?

Gotland 5 maj 2022 04:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några månader sedan trodde jag personligen att vårdfrågan skulle stå högt upp på listan över vilka frågor som kommer att bli viktiga både i valet lokalt på Gotland och i valet till riksdagen. 

Covid-19 började släppa sitt grepp och under de senaste två åren har vi hört många vittnesmål från hårt kämpande vårdpersonal om knappa personalresurser samtidigt som brister i vår svenska beredskap för den typen av pandemier har blottlagts. Vad varken jag eller så många andra kunde förutspå då var att vi skulle ha ett brinnande krig i Europa bara några veckor senare. Precis som för många andra svenskar så upptar kriget i Ukraina mycket av mina tankar just nu. Vi hör om händelseutvecklingen i Charkiv och Kiev i nyhetsflödet, och läser om människor som flytt från Mariupol och de som hjälper dem, i vår tidning. Flödena i sociala medier fylls av bilder och vittnesmål, berättelser om människor som gömmer sig i källare, flyr för sina liv eller dödas. 

Kanske kommer det faktum att kriget nu kommit oss så nära göra att frågor om säkerhet och försvar blir viktigare inför i höstens riksdagsval. Eller är det partiernas syn på hur skolan ska kunna bli bättre som styr hur du kommer att rösta? Är miljön viktig, eller integrations- och invandringsfrågor?

I lokalvalet är det ofta de frågor som ligger riktigt nära som avgör. Synen på LSS eller kanske hur samhället kan stävja stök och brottslighet? Kanske är du intresserad av investeringar i stora fritidsanläggningar, skolor eller nya bostadsområden?

För att skapa den mest relevanta och intressanta journalistiken i Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och på Helagotland.se vill vi veta vad just du tycker. Det hjälper oss att ställa rätt frågor och fokusera på rätt ämnen när vi möter politikerna.

Vårt mål är att ge dig ett så fylligt och bra underlag som möjligt för att du ska kunna ta ett välgrundat beslut på valdagen den 11 september. Ta därför chansen och svara på våra frågor i vår valenkät – det tar bara några minuter och du är garanterad anonymitet.  

Du når enkäten genom att klicka här.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Gotland: Valet 2022

Ledare: "Nationell säkerhet är viktigare än röstmaximering"

"Nationell säkerhet är viktigare än röstmaximering"

Ledare: "På Gotland fick Sverigedemokraterna bara 73 procent av det stöd partiet hade i riksdagsvalet"

"På Gotland fick Sverigedemokraterna bara 73 procent av det stöd partiet hade i riksdagsvalet"

Filip Reinhag: "Det är snart dags för partierna i Sveriges riksdag att visa korten om pensionerna"

"Det är snart dags för partierna i Sveriges riksdag att visa korten om pensionerna"

Ledare: "Pensionärsorganisationernas kunskap är en stor tillgång om den används på rätt sätt"

"Pensionärsorganisationernas kunskap är en stor tillgång om den används på rätt sätt"

Ledare: "Vänsterpartiets kompass pekar stadigt åt samma håll oavsett enstaka vindskiften där andra partier är snabba med att ändra kurs"

"Vänsterpartiets kompass pekar stadigt åt samma håll oavsett enstaka vindskiften där andra partier är snabba med att ändra kurs"
Visa fler
Läs mer!

Ledare: "Uppdraget innebär mer än att möta medborgarna för dialog vid valstugan vart fjärde år"

"Uppdraget innebär mer än att möta medborgarna för dialog vid valstugan vart fjärde år"

L vill flytta reningsverket från Hällarna • För fler bostäder i Visby – och mer vatten till korna

L vill flytta reningsverket från Hällarna • För fler bostäder i Visby – och mer vatten till korna

Fohlin och Westerén fortsätter toppa S-listan

Fohlin och Westerén fortsätter toppa S-listan

SD:s lista till valet klar – Engelbrektsson toppar

SD:s lista till valet klar – Engelbrektsson toppar

Insändare: Dela Gotland i tre kommuner