Nu har du chansen – tyck till om vad du vill veta!

Företagande och jobb? Sjukvård eller kulturfrågor? Vilka är de viktigaste frågorna för dig när du går till val i september?

Ulrica Fransson är onlinechef på Helagotland.se

Ulrica Fransson är onlinechef på Helagotland.se

Foto: Montage

Gotland2022-05-05 04:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några månader sedan trodde jag personligen att vårdfrågan skulle stå högt upp på listan över vilka frågor som kommer att bli viktiga både i valet lokalt på Gotland och i valet till riksdagen. 

Covid-19 började släppa sitt grepp och under de senaste två åren har vi hört många vittnesmål från hårt kämpande vårdpersonal om knappa personalresurser samtidigt som brister i vår svenska beredskap för den typen av pandemier har blottlagts. Vad varken jag eller så många andra kunde förutspå då var att vi skulle ha ett brinnande krig i Europa bara några veckor senare. Precis som för många andra svenskar så upptar kriget i Ukraina mycket av mina tankar just nu. Vi hör om händelseutvecklingen i Charkiv och Kiev i nyhetsflödet, och läser om människor som flytt från Mariupol och de som hjälper dem, i vår tidning. Flödena i sociala medier fylls av bilder och vittnesmål, berättelser om människor som gömmer sig i källare, flyr för sina liv eller dödas. 

Kanske kommer det faktum att kriget nu kommit oss så nära göra att frågor om säkerhet och försvar blir viktigare inför i höstens riksdagsval. Eller är det partiernas syn på hur skolan ska kunna bli bättre som styr hur du kommer att rösta? Är miljön viktig, eller integrations- och invandringsfrågor?

I lokalvalet är det ofta de frågor som ligger riktigt nära som avgör. Synen på LSS eller kanske hur samhället kan stävja stök och brottslighet? Kanske är du intresserad av investeringar i stora fritidsanläggningar, skolor eller nya bostadsområden?

För att skapa den mest relevanta och intressanta journalistiken i Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och på Helagotland.se vill vi veta vad just du tycker. Det hjälper oss att ställa rätt frågor och fokusera på rätt ämnen när vi möter politikerna.

Vårt mål är att ge dig ett så fylligt och bra underlag som möjligt för att du ska kunna ta ett välgrundat beslut på valdagen den 11 september. Ta därför chansen och svara på våra frågor i vår valenkät – det tar bara några minuter och du är garanterad anonymitet.  

Du når enkäten genom att klicka här.