Det var min moffa, Sven, som på 70-talet var Havdhems Storkommuns ordförande, som såg till att storskolan byggdes. Moffa som hade läshuvud, som det hette då, hade inte själv fått möjligheten att utbilda sig men ville att andra skulle få det. Klart man vill att ens barn ska gå i den skolan som moffa skapat.
Det året vår äldsta skulle börja Hablingbo skola lades den ner. Jättetråkigt såklart. Lärarna som jobbade i Hablingbo skola var jätteduktiga. Det här låter dumt men jag blev ändå glad över att skolan lades ner och att vårt barn skulle få inkluderas i ett större sammanhang. Små skolor har sina utmaningar med få personal som ska täcka upp alla funktioner.
När jag började ettan i Sanda skola 1974 så var vi sju elever i klassen, det var rekordlågt elevantal på den tiden. Min faster Alice var vår lärare. Hon hade vare sig rast eller paus, hon jobbade med oss hela tiden, rastvaktade, lästränade och allt annat som lärare gör. Små skolor är inte alltid bäst.
Skola handlar inte bara om att få grundläggande kunskaper utan det handlar också om att få en social plattform. När vi flyttade till Hablingbo så fick vi många olika råd. En del sa att när ni nu åker till Hemse för jobb så ta med er barnen i bilen och låt dem gå i skolan där. Andra sa att man ska låta barnen växa upp med de jämnåriga i socknen, annars får de inte någon anknytning till sin hemsocken. Vi valde det senare. Ska man bo i Hablingbo så ska barnen känna att de hör dit.
Det har varit väldigt mycket skriverier om skolan senaste tiden. En sak jag tänkt på är att när det skrivs om äldreomsorgen så handlar det mycket om att de gamla ska ha det bra och god omvårdnad. Ingen ifrågasätter det. Att de gamla får sina naglar klippta, att de blir duschade.
När det skrivs om skola så är det inte alls samma fokus, att barnen ska få det de har rätt till. Att barnen lär sig läsa och skriva. Skolans huvuduppgift verkar vara att hålla hembygden levande, att det finns en affär, att föräldrar inte ska få för långt att köra, sedan kommer barnen i andra hand.
Som jag förstått det så får regionen pengar från staten för att bedriva skola. Jag skulle vilja se en sammanställning på hur mycket pengar Region Gotland får av staten för att hålla skolan på Gotland igång och hur mycket av skolpengarna som blöder till andra verksamheter.
Barnen och ungdomarna är det viktigaste vi har. Att spara in på barn och ungdomar är att backa in i framtiden.