”Se tillbaka 150 år och betänk vilka avtryck GA gjort”

Gotlands Allehanda fyller 150 år och bjuder in skribenter från nu och då. Idag skriver Tommy Wahlgren, medieprofil med många år bakom sig på tidning och i radio, och idag ordförande för Gotlänningens tryckeri AB, om tidningskampen som inleds redan vid tretiden på natten.

Tommy Wahlgren, ordförande för Gotlänningens Tryckeri AB, ger sin syn på tidningskampen och berättar hur tidningen varit med honom genom livets gång.

Tommy Wahlgren, ordförande för Gotlänningens Tryckeri AB, ger sin syn på tidningskampen och berättar hur tidningen varit med honom genom livets gång.

Foto: Malin Stenström

Journalistik2022-12-07 12:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GA 150 år

Om jag inte sover för djupt så hör jag dunsen vid tretiden. Tidningarna har landat på farstugolvet. Ska jag gå upp och hämta tidningarna eller somna om? Oftast vinner tidningarna och nu gäller det lyxiga valet vilken tidning jag ska börja med. Det får bli den med mest intressanta ettan, förstasidan alltså.

Jag har förmånen att få läsa både Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar i denna tidiga morgontimme. I maratontabellen ligger numera tidningarna jämsides i tävlingen att fånga mitt omedelbara intresse.

Jodå, det är och har alltid varit en tävling, en konkurrens, mellan redaktionerna. En ”stimulerande tävlan” som dåvarande kommunikationsministern Olof Palme sa om bildandet av TV2.

Förr komponerades ettorna friare och mer spännande jämfört med dagens mallade utseende. Och sett till innehållet vet man inte längre var man läste nyheten först, nu i gryningen eller under gårdagen på Helagotland, där GA:s och GT:s nyheter samsas på nätet. Men inget slår känslan att prassla upp en färsk tidning.

Det ska sägas att dagens alltmer digitala läsande bara är av godo vad gäller tillgänglighet (tänk att kunna läsa GA i samma sekund oavsett om du är i När eller Nairobi) och snabbhet. Det är dessutom så att fler gotlänningar än någonsin konsumerar det redaktionella innehållet trots att pappersupplagorna halverats på bara några decennier.

Men för denne fyrtiotalist är papperet överlägset bäst åtminstone känslomässigt. Se tillbaka 150 år och betänk vilka avtryck GA gjort i vår tillvaro här på ön; vilken dramatik, vilka spännande möten, vilka kulturupplevelser etcetera, etcetera.

Ännu håller alltså papperet trots fastlandstryck, den digitala trenden och lite tunnare kostym. Och tänk på alla våra efterkommande. Hur ska de kunna få en uppfattning om vår tid på ön om de inte kan gå till arkiven och läsa tidningarna.

Inte nog med att jag är uppväxt med lokaltidningarna utan dessutom varit ”beroende” under hela mitt yrkesliv. Ett yrkesliv som startade på en tidningsredaktion (Gotlänningen), fortsatte på GT, Gotlandsradion och sedermera Radio Gotland.

GA och GT var oumbärliga i jobbet på radion, inte minst som plattformar för debatt och stöd för radioaktiviteterna. Likaså hjälpte tidningserfarenheterna mig i min nästa karriär som informations/PR-chef på Penninglotteriet/Svenska Spel. Jag visste vad som gällde på en redaktion om man säger så...

När jag nu knackar i glaset och utbringar ett mångfaldigt leve för jubilaren Gotlands Allehandas 150 år så är det också en hyllning till det fria ordet och därmed vår demokrati.

Tillbaka till den nattliga tidningsjämförelsen. GA vinner alla dagar, åtminstone när det gäller serierna, tack vare ”Medelålders Plus”. Ett väntat val av en gammal tidningsnostalgiker, eller hur...