Återigen har forskarrön visat att vi människor mår bra av att läsa. Litteratur är friskvård helt enkelt. Vi kan förstås direkt lära oss något av det vi läser. Men – ännu viktigare – är att själva sysselsättningen att läsa i sig befrämjar vår utveckling av våra förmågor på en mängd olika områden. Om man läser mycket skönlitteratur blir man till exempel duktigare på matematik.
I Finland läser man mycket i skolan. I övrigt har man där korta skoldagar, många raster och inga läxor. Och – viktigast av allt – man har så gott som inga privatskolor. Så har man där också världens bästa skola. Sverige då? Ja, vi gör i stort sett tvärtom – så har vi också den skola vi förtjänar – plats 114 eller något sådant i rakningen bland världens länder. Ändå har vi otroligt många engagerade lärare – som, inte minst, lotsar in eleverna i läsandets underbara värld.
Gotlänningen Jakob Ringbom har nu följt upp sin dramatisering av Hansa-katastrofen 1944 med titeln "När äppelträden blommar" med en roman om John Bauer och hans familj betitlad "Öster om sol, väster om måne". Sedan tidigare kan vi räkna gotlänningen Håkan Andersson till det stora nutida svenska författarna. Hans ”Den-vita-väggen-svit” (5 böcker – hittills) tillhör det yppersta som skrivits på svenska de senaste 50 åren. Nu kliver alltså en annan gotlänning Jakob Ringbom in på arenan. Hans grepp att utifrån en dokumentär grundläggning bygga en berättelse vävd av fiktion och verklighet är njutbart och fantasieggande. Men det är också svårt, men han bemästrar dessa svårigheter. Men hur ska man då veta vad som är sant och vad som är påhittat? Frågan är ointressant. Det sanna kan vara påhittat och det påhittade kan vara sant. Det kan vara oerhört svårt att orientera sig mellan verklighet och dikt. I litteraturens värld suddas sådana gränser bort. Och då öppnar sig större och viktigare insikter och, om man så vill, sanningar.
Så en uppmaning till dagens ungdom skulle kunna vara: Skolka, strunta i läxorna, göm mobilen och läs en riktig bok av till exempel Håkan Andersson eller Jakob Ringbom. Om skolan sedan också skippar alla nationella prov så kanske du kan bli lika framgångsrik som finländska generationskamrater. Alternativet är att genom läxläsning fördumma sig med att stoppa in en massa ”kunskaper” i skallen som man memorerar och plockar fram vid meningslösa prov.