Att skriva och läsa – del II

Foto: Rolf Jönsson

Krönika Mikael Mellqvist2016-10-21 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bodil Malmsten har alltså skrivit om skrivkonsten och Marcel Proust om läsekonsten. Och Olof Lagercrantz om båda dessa – som jag hävdar – olika konsterna. De är inte ensamma, det är fler som har gett sig på dessa ämnen, till exempel jag i denna spalt för någon dryg månad sedan.

Är livet tungt? Är det motigt? Byt då liv – för en stund. Ett enkelt sätt att göra ett sådant byte är att greppa en skönlitterär bok och sjunka in i läsandet av den. Det kan kallas för eskapism, det vill säga verklighetsflykt. Det är möjligen så Marcel Proust ser på det när han förmanande säger att läsandet inte får ta över vårt andliga liv.

Men läsandet behöver inte vara förenat med någon eskapism. Det kan precis tvärtom vara frågan om något som innebär ett fördjupat och mer ansvarsfullt deltagande i samhällslivet. Att läsa en bok är en verklighet så god som någon. Och det kan vara din alldeles egen verklighet där du investerar i det mest värdefulla du har, det vill säga dig själv. Du kan genom läsandet få kraft, idéer, inspiration och större visdom. Allt det kan du sedan ta med dig ut i det ”andra” livet. Precis på samma sätt som du då och då måste tanka din bil måste du tanka dig själv. Och i båda fallen är det bra att tanka så miljövänligt som möjligt! Och vad gäller läsandet innebär det att läsa litteratur av god kvalitet.

Går det då på ett någorlunda objektivt sätt att avgöra vad som är litteratur av god respektive dålig kvalitet? Ja, det gör det. Det är inte ens särskilt svårt att på detta område skilja agnar från vete. För den som inte är så väl bevandrad kan – om vi håller oss till nu levande svenska författare – som fem läsvärda män nämnas till exempel Ernst Brunner, Niklas Rådström, Klas Östergren, P-O Enquist och Fredrik Ekelund och som fem läsvärda kvinnor Inger Edelfeldt, Barbara Voors, Marie Hermanson, Lena Andersson och Majgull Axelsson. Kvalitet rakt igenom. Sedan har vi alla odödliga döda och alla från den stora vida världen utanför Sverige.

Hur många böcker du än läser finns det alltid ytterligare läsupplevelser som väntar på att avnjutas. Ta det tillvara!

Somliga rader

Läs mer om