Tekniken hindrar det kreativa samtalet

Foto: Rolf Jönsson

Krönika Mikael Mellqvist2017-03-24 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Självreflekterande ensamhet är en förutsättning för det förtroliga samtalet mellan två människor som i sin tur är en förutsättning för den offentliga diskussionen. Detta är grunden för all mänsklig och samhällelig utveckling. Kan modern kommunikationsteknologi utgöra ett hot mot detta? Frågan kan ställas!

Att föra ett samtal i närkontakt mellan fyra ögon är det mest mänskliga – och mest förmänskligande – av allt vi gör, säger sociologen och psykologen Sherry Turkle i sin nya bok "Tillbaka till samtalet. Det väcker funderingar. Det spontana och förutsättningslösa samtalet främjar empati och intimitet och stärker vårt sociala beteende. Sådana samtal är nödvändiga för all mänsklig kreativitet och utveckling, det må gälla affärsrelationer, vänskapsrelationer, kärleksrelationer eller relationer i det offentliga samtalet.

Men sådana samtal kräver tid och utrymme. Och vår upptagenhet med mobilen och förment effektiva kommunicerande via mejl stjäl den tiden och det utrymmet. Resultatet blir att vår sociala integration och empatiska förmåga – kärnan i det som särskiljer oss från djuren – steg för steg försämras. Samvaron har blivit filtrerad och i negativ bemärkelse friktionsfri. Argument saknar spets, djup och nyanser, känslor förflyktigas, förminskas eller försvinner. Efter flitigt sms-ande och mejlande tycker vi oss ha haft sällskap och socialt umgänge. Vi tror att vi i vår ensamhet har njutit av samvaro och gemenskap med andra. Och det har vi – men bara till en ytterst begränsad del.

Kreativa och utvecklande samtal med andra kräver också mellanrum i form av stunder av självreflekterande ensamhet. Egen tid för att bearbeta intryck och formulera uttryck. Men sådana stunder går vi också miste om. Den ”tråkiga” ensamheten fyller vi upp med ”umgänge” med mobilen och plattan. Inte nog med att den moderna kommunikationsteknologin alltså blockerar det utvecklande samtalet; den hindrar oss dessutom från att umgås med oss själva på ett kreativt sätt. Vi försummar med andra ord såväl oss själva som andra.

Är jag då en teknikfientlig bakåtsträvare? Nej, sms och mejl, twitter och facebook, är utmärkta hjälpmedel i många situationer och sammanhang. Men det kan inte ta över, inte ersätta, inte användas i stället för samtalet mellan två eller flera människor närvarande i ett och samma rum.

Somliga rader

Läs mer om