Jag bytte Veckans Affärer mot en journalisttjänst på Gotlands Allehanda 1981 och fick titeln redaktionschef. Tre år senare utnämndes jag till VD för Gotlands Allehanda.
Jag hade ju, Gudbevars, en examen från Handelshögskolan. Om sanningen ska fram var jag främst utbildad i nationalekonomi och internationell ekonomi.
När jag gick in på tidningens administrativa avdelningar efter utnämningen blev jag genast titulerad direktör. Det kändes förstås redan 1984 en aning gammalmodigt. Tidningen fanns på den tiden på Mellangatan med medeltida valv och en tryckpress som knappt fick plats.
Lektion 1: Vikten av kassaflöde.
Ekonomin var inte i toppskick 1984. Från att ha varit ledande annonsorgan med störst upplaga hade sammanslagningen av Gotlands Folkblad och Gotlänningen snabbt gett den nya tidningen, Gotlands Tidningar, både upplage- och annonsövertag. GA hade en mycket flink och duglig kamrer, Ulla Almlöf, som redan efter bara några dagar gav den nyblivne direktören en grundläggande lektion i situationens allvar.
Ulla ställde sig vid prenumerationsdisken med en bunt räkningar och utdrag från postgirot.
– Vi kan inte betala alla räkningar, sa hon. Vilka väljer du?
Svaret gav hon själv. Tidningspappret, färgen, filmen, plåten, annars får vi inga leveranser. Dom andra får vänta.
Så här är det ju fortfarande när företag får betalningssvårigheter. Storföretagen kan sluta leverera. Banken är förstås alltid viktigast.
Det hela redde ut sig för GA:s del, genom ett avskrivningslån på en halv miljon kronor förmedlat av tidningens nya huvudägare, Högerns Förlagsstiftelse som då precis tagit över 92 procent av stiftelsen Gotlandspressens aktier för måttfulla 450 000 kronor.
Ullas lektion lärde mig att hålla i pengarna.
Gotlands Allehandas Tryckeri AB döptes så småningom om till Gotlands Media AB på grund av sin starka ekonomi.
Lektion 2: Välj den som brinner när du rekryterar, glöm det yttre.
1983 stämde Göran Mattsson träff med mig. Han hämtade mig utanför tidningens port på Mellangatan. I baksätet på hans bil såg det ut som han hade med sig hela kontoret med välfyllda högar av klipp och annonsutkast.
Göran Mattsson hade kommit tillbaka till Gotland efter några år i NWT-koncernen som bland annat chefredaktör för Mariestads-Tidningen. Väl hemma på Gotland hade han dragit igång en egen annonstidning, Gotland Runt. Jag förstod ganska snart att Mattsson var en genuin journalist, men kanske inte världens bästa administratör och pappersvändare. Vi fann varandra och Göran Mattsson kunde börja igen på Gotlands Allehanda efter att en del av gratistidningens annonsörer och finansiärer erbjudits nya avtal med GA. Väl på tidningen blev han fram till sin död tidningens absolut ledande profil. En drömrekrytering.
Lektion 3: Anställ inte familjemedlemmar och lämna företaget ifred när du väl slutar.
Om din företrädare vill fortsätta bestämma efter att han slutat får du som ny VD problem. Gå inte med på att han ska sitta i styrelsen och vara rådgivare. När du tar tag i hans heliga kor blir det bråk.
En sådan konflikt kan förpesta din första tid som VD. Annat är det förstås om VD:n också är ägare när han trappar ner.
Lektion 4: Facket får ibland rätt.
Tidningsbranschen gillade MBL. Det kunde bli långdragna förhandlingar om nästan allt. Ett fackförbund protesterade ihärdigt mot GA:s flytt från Mellangatan till Broväg år 1987. Tidningen kom för nära konkurrenten och då blir det risk för sammanslagning var huvudargumentet. Facket får ibland rätt, fastän det tar tid.
Lektion 5: Gör som du säger.
Innan GA flyttade ut från innerstaden kritiserade ledarsidan alla utflyttningar. När tidningen själv flyttade blev det plötsligt rätt att flytta ut industrier från innerstaden. Hur tänker ledarsidorna idag efter att tidningstryckeriet lagts ned och flyttat till fastlandet. Är det plötsligt rätt att lägga ner och flytta härifrån?
Lektion 6: Den som är satt i skuld blir inte fri förrän skuldebrevet makulerats-
Gotlands mest framgångsrike affärsman Max Hansson samlade i en pärm klippen på alla negativa artiklar om hans företag. I en tvist med tidningen om innehållet i en artikel kom det fram att han förvärvat en revers för en spottstyver utställd av tidningens chefredaktör Göran Mattsson från hans tid som utgivare av Gotland Runt. Tvisten hamnade i Gotlands Tingsrätt eftersom det inte blev några dementier i tidningen.
Tidningen stöttade Göran Mattsson med stjärnadvokaten Göran Luterkort. Efter en dramatisk förhandling, som slutade i en förlikning, gick parterna var för sig för att äta lunch och hamnade på Lindgården och efter en stund vid samma bord. Göran som fick betala reversen en gång till men med ett något mindre belopp visade då en oerhörd generös sida och behandlade Max som om allt var glömt.
Tidningens bevakning av Max Hansson och hans affärer ändrades dock aldrig. Max Hanssons klippbok fylldes på regelbundet.
Lektion 7: Håll koll på vem som besöker din granne.
En dag 1998 tittade jag ut genom mitt kontorsfönster mot grannen, Gotlands Tidningar. Två långa herrar i kostym hoppade ur en taxi och gick in på konkurrenttidningen. Min första tanke var att det kanske var dags igen med nya konkursförvaltare. (Folkbladet hade gått i konkurs som en efterföljd till A-pressens stora konkurs).
Medan GA:s ekonomi blomstrat gjorde Gotlands Tidningar det ena bokslutet sämre än det andra. Ganska snabbt förstod jag dock att de två herrarna var VD och ordförande för moderatägda Norrköpings Tidningar, ett bolag som redan erbjudits att köpa Gotlands Allehanda av moderata Högerns Förlagsstiftelse men vad jag förstår tackat nej. Nu var planen att köpa båda och slå ihop tidningarna till en, Tidningen Gotland. När jag informerade några av de viktigaste personerna i ägarkretsen kring förlagsstiftelsen öppnades dörren till den kanske största öppna ägarstriden på Gotland. Upprördheten bestod mest i att man inte fått förhandsbesked om planerna. Så är det ofta i affärer och även privat.
Lektion 8: Låtsas gärna att du är större än du är.
1999 åkte jag med en stor grupp högerpressledare till Irland för en konferens tillsammans med en del ledande moderata företrädare. Alla tog samma plan från Kastrup till Dublin. Jag lyckades få kabinpersonalen att byta ut alla internationella tidningar mot en enda, dagens Gotlands Allehanda och sätta dessa i tidningsstället vid ingången till planet. Den konferensen kom mycket att handla om tidningsmarknaden på Gotland. Jag fick en hel del medhåll om värdet att bibehålla konkurrerande dagstidningar, men också ett hot om att omedelbart få kicken om jag inte taggade ner mitt motstånd mot en försäljning till Norrköpings Tidningar.
Lektion 9: David kan överlista Goliat.
Stiftelsen Gotlandspress ägde bara 4 procent av aktierna i Gotlands Allehandas Tryckeri AB, men huvudägaren Högerns Förlagsstiftelse kunde inte sälja aktierna utan att hembjuda aktierna till den lokala stiftelsen. I första tidningen efter julhelgen 1998 briserade nyheten i Gotlands Tidningar. NT köper både GA och GT och slår ihop titlarna till en ekonomiskt stark tidning. Alla på Gotlands Tidningar stod bakom förslaget. Den lokala stiftelsens ordförande Hans af Petersens behöll lugnet. Affären är inte klar, stiftelsen har hembud på aktierna. I nästan fem månader pågår ägarstriden. Enda gången Hans af Petersens och Lena Celion hängde läpp var när de besökt journalisterna på GT och fått som de uppfattade ett fientligt mottagande.
Lektion 10: Hämta inspiration från USA.
Efter ett besök på banken tillsammans med stiftelsens Per Anders Croon insåg vi att det var omöjligt att låna upp 26 miljoner kronor vilket blev prislappen för Gotlands Allehanda att jämföra med reapriset för Gotlands Tidningar på ynka 6 miljoner. På jakt efter andra lösningar fann vi en modell i USA. Joint Operation Agreement kallades den och den tillät tidningar på konkurrensorter i USA att gå samman och samordna allt inom teknik, tryck, distribution och administration, men fortsätta konkurrera redaktionellt. Detta blev modellen för Stiftelsen för att stoppa sammanslagningen av de båda titlarna, GA och GT.
Lektion 11: I nöden måste man ha vänner.
Gotlands Allehandas liv stod på spel 1999. Vår chefredaktör Göran Mattsson följde kampen från sjukhusbädden, där han kämpade mot en obotlig cancer.
Två svenska stora tidningskoncerner uttalar sig villiga att driva båda tidningarna vidare tillsammans med Stiftelsen Gotlandspressen i strid med Norrköpings Tidningar. Båda dess VD:ar hade dessförinnan ridit Islandshäst i Silte och skjutit lerduvor i Hejde. Båda gillade Gotland starkt och ville hjälpa till.
Stiftelsens Hans af Petersens och Lena Celion fick kontakt med Sten Rohnström, legendarisk företagsledare och tuff förhandlare. Han hade också ett stenhårt pokeransikte. NT vågar inte syna utan viker ner sig och köper till slut stiftelsens upplägg som skapats tillsammans med Centertidningars tillträdande VD. Stiftelsen byter 4 procent i Gotlands Allehanda mot 10 procent. GT:s gamla ägare får också köpa in sig. De lokalt ägda aktierna såldes 2009 då NT blev helägare. Sten Rohnström snickrade också ihop den affären.
Lars Herlin slutade som VD 2010. Han är nu Senior Analyst för Aimgroup.com och fortsatt boende på Gotland. Han är också ordförande i Stiftelsen Gotlandspressen efter den mångårige ordföranden Hans af Petersens.