"Äntligen blir sexualundervisningen i skolan bättre"

Nästa vecka är alla elever tillbaka i skolan. De möter inte bara eventuellt en ny klass, ny lärare eller en ny skola – de kommer dessutom mötas av en ny läroplan.

Nina Rung är krönikör i Gotlands Allehanda.

Nina Rung är krönikör i Gotlands Allehanda.

Foto: Henrik Radhe

Skola och utbildning2022-08-21 19:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och inte nog med det. Det tidigare ofta plågsamt genomlidna ämnet sex- och samlevnad byter nu namn till sexualitet, samtycke och relationer och innebär att eleverna ska få livsviktig kunskap om allt från själva sexakten till samtycke och dess motpol – porren.

Sedan 1955 har sexualundervisningen varit obligatorisk i skolan. Det gör Sverige unikt och till ett föregångsland då vi i över 50 års tid har gett elever kunskap om anatomi, kroppen, sexuellt överförbara sjukdomar och aborter. Men nu står lärarna inför den största förändringen i läroplanen någonsin kring just sexualitet, samtycke och relationer! 

Nu ska eleverna få kunskap om hur könsnormer påverkar deras val och möjligheter. De ska få veta inte bara hur könsdelarna ser ut, utan också hur de där könsdelarna aldrig någonsin får mötas om inte samtycke inhämtats. Att sex inte ser ut som mainstreamporrens ofta våldsamma innehåll och kunskap om hur en osund och en sund relation ser ut – och inte nog med det. Det ska lyftas av varenda lärare! Jag menar att det här kommer att vara helt avgörande för så många elever.

Vi vet att nästan 60 procent av unga mellan 15 till 19 år har utsatts för någon form av våld av en partner. Och att var femte av de våldsutsatta tjejerna utsatts för sexuellt våld. Vi vet också att så många unga, framförallt tjejer, har normaliserat dick-pics, alltså kukbilder som antingen skickats av någon de känner eller av helt okända män på nätet. 

Vi vet dessutom att vart tionde barn växer upp i hem med våld och främst tvingas se sin mamma bli slagen, att var sjunde barn utsätts för fysiskt våld av en förälder och att var fjärde barn utsätts för ett sexuellt övergrepp. Och som om inte den utsattheten vore nog så beräknas att ungefär vart femte barn lever i hem med antingen missbruk eller psykisk sjukdom. 

Med all den utsattheten borde så många fler barn få stöd hos socialtjänst eller upprättelse via rättssystemet. Men det är bara ett av tio utsatta barn som kommer till myndigheternas kännedom. Nio av tio får inte vare sig hjälp, stöd eller möjlighet till upprättelse.

undefined
Att skolan fått nytt uppdrag är otroligt bra och nödvändigt, skriver Nina Rung.

Nu tänker kanske vissa av er att det där borde väl föräldrar sköta? Alltså berätta för sina barn om hur goda relationer ser ut, att allt måste vila på samtycke och ge barnen kunskap om både sexuell identitet liksom sexuell läggning. Men det är få föräldrar som känner sig bekväma eller har kunskap nog att prata sex, porr eller normer vid matbordet. Och då är det ju otroligt bra att skolan nu fått ett tydligare uppdrag. Och som grädde på moset (och kanske det som kommer bli den största utmaningen för alla lärare): oavsett om hen är mattelärare eller idrottslärare så ska sexualitet, samtycke och relation in. Och det kommer bli en enorm utmaning eftersom de flesta lärarna inte fått vare sig kunskap eller möjlighet att tillgodogöra sig den. Och det måste lösas. Men, när den väl är på plats, då är jag övertygad om att den nya läroplanen inte bara kommer ge eleverna kunskap utan också minska utsatthet och öka möjligheten för eleverna att berätta om vad de varit med om och därmed också få hjälp.

Men även om skolans alla lärare nu fått uppdraget så betyder det ju inte att allt ansvar ska läggas på skolan. Därför kommer här en liten lista som du som förälder kan använda dig av när du liksom jag spricker av pepp inför nya läroplanen:

  1. Börja tidigt! Prata återkommande när barnen är små, från tre års ålder och uppåt, om samtycke kring lek, kramar, pussar och kroppen. Berätta vilka de privata delarna (snippan, snoppen, rumpan, brösten och munnen) är och att ingen får ta barnen på dem, be barnen ta på andras privata delar eller titta på andras privata delar. Om någon gör något av det där eller ber om det så ska barnet alltid berätta för en vuxen barnet litar på! Be aldrig barnet pussa/krama/sitta i någons knä. Inte ens mormors. Då tränas barnet i samtycke.
  2. Ha samtalen korta och lekfulla vid vanliga aktiviteter, typ på väg från förskolan eller vid middagsbordet.
  3. Lägg till information allt eftersom barnen blir äldre. Prata om att det finns vuxna och andra unga på nätet som inte alltid vill barn väl och som kan be eller tvinga barn att göra saker som inte känns bra. Då ska barnet alltid berätta för en vuxen hen litar på. Prata om att ingen någonsin får slå, använda hot, pressa eller tvinga barnet. 
  4. Ha hellre ett okej samtal än inget alls! Det kan kännas trevande och kanske pinsamt att prata om sex, eller om porr – men vad är alternativet? Att porren lär barnen om vad sex är? Det är en himla mycket sämre idé tycker jag!
  5. Ta samtalet igen! Nästa gång blir det lite lättare!
  6. Kom från omsorg! Berätta att du är orolig över hur till exempel porren påverkar ungas föreställningar om sex. Hur normer om kroppsbehåring och kroppars utseende påverkar barn. Fråga vad ditt barn tänker om det. Ge exempel på hur samtycke kan inhämtas inför att kramas, kyssas och ha sex.
  7. Det är aldrig för sent att börja prata! 

Så! Då är vi klara för skolstart!

Ämnet sex- och samlevnad byter nu namn till sexualitet, samtycke och relationer.
Ämnet sex- och samlevnad byter nu namn till sexualitet, samtycke och relationer.