Nu, sex år senare, misstänkts mannen för inbrott och i och med det tas ett salivprov från honom (i vardagligt tal topsa). Mannens dna matchas med det dna som säkrades på platsen vid våldtäkten vilket innebär att polisen nu har hittat en misstänkt för brottet sex år tidigare. Den nu 21-åriga mannen dömdes nu till 13 månaders fängelse för den grova våldtäkten. Anledningen att straffet blir så kort är att han endast var 15 år när han begick våldtäkten.
År 2013 försöker en 30-årig man våldta en kvinna under en festival. Våldtäkten avbröts på grund av att mannen störs av förbipasserande och flyr från platsen. Dna säkrades men ingen kunde heller dömas för brottet. Nu, tio år senare, stoppas mannen i en trafikkontroll varpå han topsas, hans dna matchar och han kan nu äntligen ställas till svars för våldtäktsförsöket. Domen är ännu inte avkunnad.
Och det här är män som ställts till svars genom dna-träffar bara under de gångna veckorna.
Svensk polis har att förhålla sig till lagen. Och när det gäller topsning får det ske vid misstanke om ett brott där någon kan antas dömas till fängelse. Därför var det länge så att polisen inte kunde topsa någon man som misstänktes för brottet sexköp. Trots att den typ av brott innebär en högre risk för andra brott i samband med sexköpbrottet. Såsom misshandel, våldtäkt eller rån.
Anledningen var helt enkelt att ingen i Sverige hittills hade dömts till fängelse enbart på grund av sexköpet och att sexköp länge varit att anse som ett bötesbrott.
2019 startade jag därför en namninsamling för att kräva en lagändring så att sexköpare kunde topsas. Under våren 2022 lämnade jag in drygt 30 000 underskrifter till dåvarande justitieminister Morgan Johansson med krav om att förändra lagstiftningen. Under 2022 lades ett riksdagsförslag fram om att böter skulle försvinna ur straffskalan vid sexköp och att fängelse alltid skulle bli påföljden. Alla partier var överens och i juli 2022 förändrades straffet för sexköp – från böter till fängelse.
Så åtminstone i teorin ska män (jag skriver män eftersom ingen kvinna hittills dömts) som begår ett sexköp numera dömas till fängelse, även om det fortfarande inte ser ut så i praktiken. Men nu kan i alla fall alla misstänka för sexköp topsas och det är en framgång.
Att topsa män misstänkta för brott är helt enkelt en enkel åtgärd som dessutom kan innebära att man äntligen hittar och därmed kan gripa och lagföra män för våldtäkter och andra sexualbrott. Det blir särskilt viktigt vid brott där dna har säkrats såsom det ofta gör vid sexualbrott. Dessutom kan det ses som en avskräckande åtgärd då de som kanske funderar på att begå ett brott som sexköp vet att man riskerar att hamna i ett nationellt sökbart dna-register. Det är därför jag blir så oerhört hoppfull när jag läser om män som nu kan fällas till ansvar för sina handlingar. Och ännu mer övertygad om att polisen både kan och bör topsa fler!
En man som betalar för ett övergrepp (det som också kallas för sexköp) ska aldrig kunna lura oss eller sig själv att kvinnan är där frivilligt (lex Paolo Roberto). Och en man som begår något annat grovt sexualbrott, såsom våldtäkt, ska alltid veta att det finns en risk att han åker fast. Då ska vi se till att använda all teknik vi förfogar över för att möjliggöra att fler gärningsmän åker fast.