Ungas datorvanor slår mig med häpnad
Foto: JAN COLLSIÖÖ
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det var en del häpnadsväckande siffror i rapporten. Som att 43 procent av alla tvååringar någon gång har använt en dator.
Om fem år börjar dagens tvååringar skolan. Då är de fullfjädrade proffs i datorernas värld. Det är bara att hoppas att lärarna hänger med i svängarna, annars får de det inte lätt.
Två av tre i åldern två till fem år använder datorn kontinuerligt. Och i åldern fem till nio år använder i stort sett alla en dator.
2005 var snittåldern för debutanterna på internet nio år. Nu har den sänkts till fyra år.
Undersökningen är tillförlitlig eftersom den bygger på 2 000 intervjuer med barn. Även 2 000 föräldrar har fått svara på frågor om sina barns medievanor.
Det finns mycket som är intressant i den 118 sidor långa rapporten.
I åldern 9 till 16 år har 55 procent egen tv på sitt rum. 61 procent har en egen dator. Redan för två år sedan slog datorn ut tv:n. Men nu ökar avståndet.
Som papperstidningsmänniska är jag förstås mest nyfiken på vad ungdomarna har för tidningsvanor. Och det är inte helt enkelt att hitta i den här undersökningen. I en stapel kan jag dock se att 19 procent i åldersgruppen nio till 16 år läser böcker och tidningar på sin fritid. Det är något mer än de som hjälper till hemma (18 procent) eller spelar något instrument (14 procent).
Det finns också en fråga om hur ungdomarna i den här åldersgruppen tar till sig nyheter. Och där ligger fortfarande papperstidningen som etta. I varje fall i den åldersgrupp, 12 till 16 år, där man börjar följa nyhetsflödet. 14 procent läser tidningen varje dag, tolv procent får nyheterna i tv, tio procent på internet och 1,2 procent i mobilen.
Trots allt ganska glädjande siffror för oss i tidningsbranschen. Hela undersökningen hittar ni på medeiradet.se.
Osökt kommer jag därmed in på nästa ämne: papperstidningen och framtiden.
Jag tänker inte vara någon domedagsprofet. Men i veckan kom det en ny rapport som går ut på att den sista dagstidningen i Sveriges trycks 2025.
Jaha, hur kan man nu veta det?
Här på Gotland ser i varje fall inte vi på GT några tecken som tyder på att tidningen är på väg bort.
Bakom rapporten står en australiensisk medieforskare. Han påstår att tidningen först försvinner i USA 2017. Forskaren, Ross Dawson, hävdar att det är teknologin som går framåt så mycket att papperstidningen inte längre behövs.
Tidigare rapporter och undersökningar har kommit fram till en brytpunkt 2039.
Enligt Ross Dawson finns papperstidningen bara kvar i Afrika, vissa delar av Asien samt några länder i Sydamerika och gamla östeuropa efter 2040.
Ja, den som lever får se. Själv är jag oerhört skeptiskt till den här typen av undersökningar.
Är ni nyfikna på undersökningen finns den på futureexploration.net.
Veckans skiva är ingen ny skiva, den kom ut redan för ett år sedan. Men eftersom jag aldrig hade hört talas om varken artisten eller skivan tidigare är den fortfarande ny i min värld. Skivan heter "Pärlor och svin" med jazzsångerskan Carolina Wallin Perez. Carolina tolkar Kent. Och hon gör det bättre än Kent själva.
Jag har aldrig varit någon stor Kent-fan. För många år sedan fick jag på min lott att recensera deras första skiva. Nöjesredaktören på den tidning jag jobbade på då visste att jag gillade ny svensk musik. Men efter en genomlyssning lämnade jag tillbaka den. Jag klarade inte av att recensera skivan. Jag tyckte att det lät hemskt. Sedan dess har Kent varit en parentes i mitt musikliv.
Men Carolina Wallin Perez gör Kent på ett helt annat sätt. Det är bra. Det är riktigt bra. Ångrar mig därför bittert att jag inte tog chansen att se Carolina på Jazzklubben för någon månad sedan.
I helgen åker jag till landet. Men först blir det besök på några kyrkogårdar. Ingen helg på året är begravningsplatserna så stämningsfulla och gravarna så vackert prydda som de här dagarna.
Trevlig helg!