I magasinen vid de gotländska biblioteken förvaras alla böcker som inte får plats i hyllorna. Det handlar i regel om äldre titlar som inte lånats ut på ett tag.
Nyligen informerades öns biblioteksanställda om att regionen har för avsikt att koncentrera magasinsverksamheten till Almedalsbiblioteket. Följden skulle bli att samtliga eller ett flertal av magasinen utanför Visby avskaffas.
Flera anställda, som önskar vara anonyma, har hört av sig till GT – och de är djupt kritiska till förslaget. Bland annat oroar man sig för att detta kommer att påverka tillgången till klassiker, barnlitteratur och Gotlandica.
Låntagare har visserligen möjligheten att beställa böcker från Visby till sitt lokala bibliotek. Samtidigt är utrymmet på Almedalsbiblioteket begränsat, och därför skulle en omfattande utgallring bli nödvändig om magasinen försvann.
Redan i dag rensas det fortlöpande på biblioteken. En så genomgripande insats som det är frågan om nu är dock riskabel, menar de anställda, och pekar på att det kan vara svårt att förutse vilka böcker som efterfrågas i framtiden. Som exempel tar man Pelle Sollermans ”Köpmannen i Strandporten”. I och med länsteaterns dramatisering tidigare i vår blev det plötsligt kö till denna roman.
Angelica Andersson Fihn, kultur- och fritidschef vid Region Gotland, bekräftar att man håller på se över magasinssituationen på ön.
– Vi har en målbild: Att det ska finnas ett magasin på Gotland, och det bör vara placerat i Almedalsbiblioteket, säger hon.
Men vad tjänar ni på det? Böckerna och lokalerna har ni redan, så det finns ju ingen besparing att hämta här.
– Det stämmer, men det är inte därför vi har den här målbilden. Biblioteken ska förse gotlänningarna med ett attraktivt medieutbud, och vi måste fundera på hur vi ska möta den uppgiften. Om vi har böcker som i princip aldrig lånas ut bör vi göra oss av med dem. Sedan finns det så klart en mängd intressanta titlar i magasinen, som förtjänar att vara kvar. Men då bör vi snarare bli bättre på att synliggöra dem för besökarna.
Det finns också arbetsmiljöaspekter att ta hänsyn till, menar Angelica Andersson Fihn.
– I Klintehamn till exempel är magasinet inrymt på vindsvåningen. Att skicka upp personal i den smala trappan kan vara en arbetsmiljörisk.
Tillgången till klassiker då, försämras inte den?
– Det ingår inte i biblioteken på Gotlands uppdrag att ha ett bevarandeansvar, det uppdraget har andra bibliotek i Sverige. Det kan så klart finnas undantag gällande Gotlandica utifrån de rutiner vi har, vilket vi tar hänsyn till.
Men om en äldre bok plötsligt hamnar i ropet igen, finns det inte risk då med stora utgallringar?
– Om efterfrågan ökar så kan man precis som i dag fjärrlåna boken – likaså andra som inte finns i beståndet – eller så kan vi välja att köpa in den enligt den inköpspolicy vi har.
En del av kritiken mot förslaget går ut på att de anställda inte fått chansen att säga sitt. Det är en bild som Angelica Andersson Fihn vänder sig mot.
– Jag tycker det är olyckligt om man känner så. Men det här är inte något som kommer att göras över en natt. Det är ett pågående arbete, en målbild, och vi för en kontinuerlig dialog med biblioteken om detta. Om vi under arbetets gång märker att magasinen av någon anledning måste vara kvar – då får vi så klart tänka om.