”Helt bakvänt” om magasinen töms

Biblioteksanställda ger inte mycket för kultur- och fritidschefens förklaring till varför bokmagasinen utanför Visby bör läggas ned.

Bokmagasinet på Almedalsbiblioteket, som kommer att bli öns enda om förslaget går igenom utan ändringar.

Bokmagasinet på Almedalsbiblioteket, som kommer att bli öns enda om förslaget går igenom utan ändringar.

Foto: Edvin Högdal

Allmänt2019-06-12 11:19

I lördags rapporterade GT om det kritiserade förslaget, som går ut på att biblioteksmagasinen på ön ska centraliseras till Visby, något som skulle leda till omfattande utgallringar i samlingarna.

– Vi har en målbild: Att det ska finnas ett magasin på Gotland, och det bör vara placerat i Almedalsbiblioteket, förklarade Angelica Andersson Fihn, kultur- och fritidschef vid Region Gotland.

Artikeln har väckt starka reaktioner, både bland insändarskribenter (se föregående sida) och anställda vid biblioteken.

– Målbild? Det säger ju inte så mycket. Jag förstår fortfarande inte vad man vill med detta. Vår målbild borde vara att tillhandahålla relevant litteratur för låntagarna, och det kan vi inte göra utan magasinen, anser jag, säger en anonym biblioteksanställd till GT.

Enligt Angelica Andersson Fihn kommer förslaget inte att påverka tillgången till vissa böcker. Om en utgallrad titel plötsligt skulle efterfrågas är fjärrlån från fastlandet ett alternativ, framhöll hon i lördags.

– Det som inte framgår är att fjärrlån kostar 20–150 kronor, pengar som låntagaren själv får betala. Sedan är det inte vår policy att fjärrlåna skönlitteratur. Fjärrlån är framför allt till för avancerad facklitteratur. Och vilka böcker finns huvudsakligen i magasinen? Skönlitteratur, säger den person som GT varit i kontakt med.

Magasinerade böcker som plötsligt kan komma i ropet igen, är det inte vanskligt att göra sig av med dem? frågade GT kultur- och fritidschefen i lördags

– Om efterfrågan ökar [...] så kan vi välja att köpa in den enligt den inköpspolicy vi har, blev svaret.

Helt bakvänt, tycker den biblioteksanställda.

– Det är alltså böcker som vi redan köpt in för skattemedel – så ska vi köpa in dem igen? Ibland handlar det dessutom om äldre upplagor som bara finns på antikvariat. Alltså är det inte garanterat att det finns några exemplar kvar när det blir aktuellt.

Förslaget har kommit till på tjänstemannanivå. Därför är Fredrik Gradelius (C), kultur- och fritidsberedningens ordförande, försiktig med att kommentera det.

– Jag kan väl ändå säga att jag tycker att det är bra att se över sitt arbetssätt – och det här är ett sätt att göra det.

Centraliseringar till Visby brukar vara en känslig fråga. Kan du förstå att detta väcker starka reaktioner?

– Förändringar väcker alltid starka reaktioner, och det har jag förståelse för. Men som jag förstått saken kan detta få flera positiva effekter. Det blir en likformighet och man vet exakt var boken finns, säger Fredrik Gradelius.

Fakta

I bokmagasinen vid de gotländska biblioteken förvaras alla böcker som inte får plats i hyllorna. Det handlar i regel om äldre titlar som inte lånats ut på ett tag.

Magasinen är vanligtvis inrymda i samma byggnad som den publika verksamheten. Magasinen är stängda för allmänheten, men magasinerade böcker kan plockas fram omedelbart vid behov.

Det nya förslaget är att samtliga magasin utanför Visby ska avvecklas. Böckerna som gallras ut brukar skänkas bort eller säljas på bokloppis. Kultur- och fritidschefen har beskrivit förslaget som en målsättning, själva genomförandet kommer att ske på sikt och i samråd med biblioteken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!