Högt och lågt på italienska festivalen

Staden Matera har kallats Italiens skamfläck. Den bilden vill föreningen Italiens vänner nyansera under helgen, då det åter är dags för kulturfestivalen Primavera Italiana.

Matera är en två städer som utsetts till kulturhuvudstad av EU i år.

Matera är en två städer som utsetts till kulturhuvudstad av EU i år.

Foto:

Allmänt2019-03-27 15:00

Ja, ordet skamfläck hänger nästan alltid i luften när staden i södra Italien kommer på tal. Författaren, konstnären och antifascisten Carlo Levi, som förvisades till området under Mussolini-åren, gick ett steg längre: Matera kan bara liknas vid Dantes inferno, tyckte han.

– Det är talande för synen på Matera och dess region, Basilicata. Dit kunde man landsförvisas utan att lämna landet, säger Diego Rossi, lärare vid Wisbygymnasiet, italiensk hederskonsul och drivande i den gotländska föreningen Italiens vänner.

2017 arrangerade man första upplagan av Primavera Italiana, festivalen som vartannat år uppmärksammar en stad eller region i Italien genom föreläsningar, konserter och annat smått och gott.

Temat i år blev alltså Matera och Basilicata. Varför man valt att fokusera på en så bespottad plats?

2019 råkar Matera visserligen vara europeisk kulturhuvudstad (tillsammans med bulgariska Plovdiv), men det är inte hela förklaringen, betonar Diego Rossi.

– Det har varit en hårt ansatt del av landet, både av fattigdom och svåra väderförhållanden. Men det har också präglat platsen i positiv bemärkelse. Det finns en väldigt stark kulturell identitet i Matera och Basilicata. Den räknas faktiskt som en av världens äldsta ännu bebodda städer. En mängd olika folk har satt sin prägel på detta område under flera tusen år. Och spåren efter dem finns kvar. Tillsammans med den fantastiska naturen gör detta Matera till en oerhört fascinerande plats, säger han.

Den tidigare nämnde Carlo Levi valde att kalla sin memoarbok, där han beskriver tiden i exil, för "Kristus stannade i Eboli".

Underförstått: Ja, den smorde passerade inte Matera i alla fall.

Men det är inte riktigt sant. Jesus har i själva verket haft vägarna förbi vid åtskilliga tillfällen.

Såväl Pier Paolo Pasolinis "Matteusevangeliet" som Mel Gibsons "The Passion of the Christ" spelades in i Matera. På senare år har den även förekommit i nyinspelningen av "Ben-Hur".

– Befolkningen där är ganska trötta på det där. Matera har synts i många filmer, fast den får aldrig föreställa sig själv. Men staden håller på att genomgå en pånyttfödelse. Det finns en diskussion kring hur Matera ska kunna bibehålla den kulturella identitet som formats under årtusendena, samtidigt som man blickar framåt och möter framtiden, säger Diego Rossi.

I Primavera Italianas tätt packade program framträder Matera hur som helst utan förställning. Festivalen, som huvudsakligen utspelas på Almedalsbiblioteket, invigs på fredag av Italiens ambassadör Mario Cospito. Under de två dagarna blir det bland annat kammarmusik, kortfilmer med koppling till staden, matlagningskurser och föredrag om Italiens litteratur.

Nytt för i år är ett samarbete med Wisbygymnasiet, som med stöd från italienska ambassaden instiftat ett stipendium. Inom ramen för projektet får några utvalda elever chansen att besöka den aktuella platsen. Mottagare den här gången blev bildeleverna Dan Svensson och Lykke Leino, som ställer ut sina foton från besöket i Matera under Primavera Italiana.

– Det är viktigt för oss att blanda olika kulturutryck – högt såväl som lågt. Ja, det är till och med kärnidén: Att Primavera Italiana ska vara öppen för alla som älskar i Italien, i alla dess aspekter, säger Diego Rossi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!