Blåsmusikens dag ska öka intresset

På lördag firas Blåsmusikens dag. Ett firande som dock har en dov underton. Blåsmusiken kämpar för tillfället i motvind vad gäller nytillkommande utövare.

Foto: Malin Stenström

Antalet elever som väljer blåsinstrument på nedgång (GA)2019-05-17 11:00

Blåsmusikens dag arrangeras den 18 maj över hela landet med totalt omkring 300 deltagande orkestrar. Dagen har en bred inriktning och riktar sig till alla som spelar blåsmusik; barn, unga, amatörer och professionella i alla genrer och alla blåsensembleformer.

I Visby blir det en manifestation på Östercentrum med start klockan 13.00 och sedan fortsätter blåsmusiken att ljuda fram till 14.30. Under dagen framträder Gotlandsmusikens orkester, Gotlands Blandade Blåsare samt flera konstellationer från Kulturskolan. Och avslutningsvis spelar alla deltagande blåsare tillsammans en marsch.

Men medaljens baksida är att blåsmusiken tappar utövare. Detta eftersom antalet nytillkomna musikelever som väljer ett blåsinstrument har minskat under en följd av år.

– Det är helt enkelt så att att antalet barn som börjar med blåsinstrument har gått ner, rekryteringen är sämre och sämre. En nedåtgång som funnits länge, minst tio år handlar det om, konstaterar Erik Skagerfält, tubaist och producent för Gotlandsmusikens orkester.

Orsaken menar han står att finna i dagens teknikutbud.

– Det finns en trend i samhället, att släppa skärmen är svårt. Vi har märkt det väldigt tydligt.

Men nu går man till motattack. Detta bland annat genom lördagens framträdanden.

– Vi försöker nu göra något åt det genom att visa att det är en rolig fritidsaktivitet med musik, man måste visa att man finns. Och sen får vi som professionella musiker visa att det kan bli ett yrke. Vi spelar, visar upp oss och pointar på att det här är ett problem i kultursverige.

Att bristen på blåsare i landet nått ett krisläge visar sig inte minst när Gotlandsmusiken rekryterar nya blåsmusiker. Det går att få tag på musiker, men:

– De kommer utomlands ifrån, när vi haft provspelningar på jobbet har det varit väldigt många från andra länder. Vi kommer nu att anställa en tjej från England, en tjej från Rumänien och en kille från Polen. De vann provspelningarna. Två av dem har utbildat sig i Sverige, det var därför de kom hit, så utbildningarna är det inget fel på, menar Erik Skagerfält.

På väg till dagens lunch får undertecknad en omedelbar bekräftelse på blåsarbristens omfattning. På entrédörren till näringsstället sitter ett handskrivet meddelande. Det är Gotlands Blandade Blåsare som söker musiker som kan spela klarinett, saxofon eller tuba.

Projektet Blåsmusikens dag har initierats av nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. Nätverket består av Sveriges professionella blåsorkestrar och storband, Försvarsmaktens musikkårer samt Kungliga Musikaliska akademien. Bakom projektet står även bland andra Sveriges länsmusikorganisationer och Kulturskolorna.

Blåsmusikens dag 2020 är för övrigt redan bestämd. Den kommer att äga rum den 9 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!