Ardre kyrka på väg att återfå sin glans

Konservatorerna Rebeca Kettunen och Katarina Söderdahl har fullt upp i Ardre just nu. Alla målningar ska tas omhand när kyrkan restaureras.

Bibelcitatet från Matteusevangeliet fyller hela portalen till tornrummet, och lite till. De sista tre orden fick skrivas med mindre text för att de skulle få plats.

Bibelcitatet från Matteusevangeliet fyller hela portalen till tornrummet, och lite till. De sista tre orden fick skrivas med mindre text för att de skulle få plats.

Foto: Per Leino

Ardre2021-03-21 19:05

Ardre kyrka är sedan några månader tillbaka fylld av byggnadsställningar. Arbeten pågår invändigt och senare i vår ska kyrkan putsas utvändigt. Under viss dramatik flyttades orgeln för en tid sedan till sin nya plats i bakre delen av långhuset. Nu monteras ett nytt värmesystem samtidigt som väggar tvättas och målningar restaureras. Rengöringen av koret börjar bli klar, och nu får målningarna i långhuset tillbaka sin lyster.

– Väggarna har en puts som är lite kornig och som smutsen lätt får fäste i. Det är svårt att få ytan helt ren, säger Rebeca Kettunen och visar hur arbetet görs med en svamp.

Vid den stora restaureringen 1901 bröts golvet upp och man hittade de bildstenar som placerat Ardre på den historiska världskartan. Även den här gången har golvet lagts om, dock utan sensationella fynd. Byggnadshyttans personal hittade rester av den gamla kyrkomuren, vilket först sågs som ett spännande fynd. Senare visade det sig att murresterna även sågs 1901.

– Ardre kyrka är en liten kyrka, men den har faktiskt varit ännu mindre tidigare, säger Niklas Kindberg när han visar grundmuren.

Den som vill se rikt dekorerade kyrkorum kan med fördel åka till Ardre. Kyrkan är fylld med bibliska motiv, en passionssvit, Kristus och lärjungarna, profeter, änglar, fåglar och – rankor med humle.

– Det brukar vara vinrankor annars. Ardre är vad jag vet den enda kyrkan med humlerankor, säger Rebeca Kettunen.

Är man intresserad av medeltida måleri ska man dock välja en annan kyrka.

– Här finns ingenting kvar. Innan kyrkan restaurerades 1901 tog konservatorn Carl Wilhelm Pettersson fram de medeltida målningarna och tecknade av dem, men de var så fragmenterade och skadade att man beslutade att putsa om väggarna, berättar Rebeca Keuttunen.

Även om målningarna är vackra och nu återfår sin lyster är restaureringen som gjordes i Ardre 1901 ett exempel på ett synsätt som bara några år efteråt kom att kritiseras hårt. Riksantikvarieämbetet gjorde på 1950-talet en undersökning av kyrkans väggar för att se om det inte fanns något kvar av det medeltida målningarna.

Före arbetet i Ardre hade Carl Wilhelm Pettersson samarbetat med Axel Herman Hägg vid restaureringen av Dalhems kyrka. När Axel Herman Hägg fick uppdraget att leda restaureringen i Ardre, kom Carl Wilhelm Pettersson att svara för måleriet. Enligt kyrkohistorikern Bengt Stolt har Hägg sagt om Ardre att han inte ”haft det ringaste med måleriet att göra”. Klättrar man längst upp på ställningarna i långhuset hittar man Carl Wilhem Petterssons signatur i taket. Axel Herman Häggs saknas.

Men även de nya målningarna har skadats.

– Kyrkan har haft stora problem med fukt. Stora sjok av målningarna är utfrätta. Tornrummet har haft hiskeliga skador, säger Rebeca Kettunen.

Det har gjort att målningarna bättrats på flera gånger. C W Pettersson gjorde det redan på 1920-talet, och 1981 fick konservatorn Marianne Korsman-Ullman göra det en gång till.

För att få plats med orgeln har några kyrkbänkar flyttats. Men det främsta spår som 2021 års restaurering lämnar blir nog den ”kaffeplats” som skapas i kyrkans tornrum. Efter avslutad gudstjänst ska deltagarna kunna mingla, samtala och ta sig en kopp kaffe.

När de invändiga arbetena är klara ska kyrkans fasad putsas. Därefter ska Byggnadshyttan fram mot sommaren lämna över kyrkan till församlingen. Hur det blir med återinvigning beror på pandemin.

Ardre kyrka

I slutet av 1100-talet uppfördes den första kända stenkyrkan på platsen, så liten att den kan ha varit en gårdskyrka. Delar av kyrkan återanvändandes när den större kyrkan byggdes i mitten av 1200-talet.

En större restaurering gjordes 1900-1902 under ledning av Axel Herman Hägg.

Till de mest värdefulla inventarierna hör triumfkrucifixet och de bevarade delarna av sakramentsskåpet från 1200-talet, altaruppsatsen och glasmålningarna från 1300-talet, samt Madonnaskulpturen från cirka 1500.

Karta: Ardre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!