Luqaz Àr redo för den stora finalen

Luqaz Ottosson har vunnit flera tĂ€vlingar tidigare men nu Ă€r det titeln "Årets kock 2017" han satsar pĂ„ och det Ă€r snart dags för final.

Svampravioli.

Svampravioli.

Foto: Dennis Pettersson

Årets kock 20172017-01-28 10:05

Han har haft titlar som "Årets unga kock 2012" och "Årets ekokock 2014". Han Ă€r en av Ă„tta finalister i "Årets kock 2017" som avgörs 2 februari i Malmö arena.

Det första som ska upp pÄ faten Àr fem vegetariska rÀtter som ska lÀggas upp pÄ separata tallrikar som sedan ska lÀggas pÄ en stortallrik. Det hÀr ska göras i fjorton upplagor, det vill sÀga 70 smÄ rÀtter. Luqaz Ottosson Àr glad att det Àr fokus pÄ vegetariskt.

–  Det har jag sysslat mycket med i flera Ă„r och jag tycker man kan göra roligare matrĂ€tter med grönsaker Ă€n med kött, sĂ€ger han.

Andra uppgiften Àr varmrÀtter pÄ fasan, en rÄvara det finns vissa utmaningar med.

– Grejen med fasan Ă€r att det Ă€r magert kött som ganska lĂ€tt blir torrt. DĂ€rför satsar jag pĂ„ korv och i den har jag en kumminost sĂ„ det blir lite som en kesovurst.

Korven ska serveras med kÄlrot och det blir Àven fasanlÄr som Àr glaserade med björksirap.

De vegetariska rÀtterna ska vara levererade efter 4 timmar och 15 minuter och 45 minuter efter det ska varmrÀtten stÄ klar. Det Àr klockan som Àr den stora utmaningen.

– För varje överskriden minut fĂ„r du ganska mycket minuspoĂ€ng. Har man vĂ€l gĂ„tt över tiden brukar man vara ute ur leken..

Vad betyder det att vinna titeln Årets kock 2017?

– Du fĂ„r en titel du kan göra mycket med och du har stora aktörer bakom dig. Det blir ett Ă„r dĂ„ du kan jobba med det varumĂ€rket. Det öppnar mĂ„nga dörrar till nya samarbeten.

I Är Àr det tvÄ gotlÀndska kockar i final, utöver Ottosson Àr ocksÄ Olle Broström med.

Följ Helagotland.se pĂ„ Facebook för senaste nytt om Gotland – dĂ€r kan du Ă€ven kommentera och diskutera vĂ„ra artiklar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!