Han har haft titlar som "Årets unga kock 2012" och "Årets ekokock 2014". Han är en av åtta finalister i "Årets kock 2017" som avgörs 2 februari i Malmö arena.
Det första som ska upp på faten är fem vegetariska rätter som ska läggas upp på separata tallrikar som sedan ska läggas på en stortallrik. Det här ska göras i fjorton upplagor, det vill säga 70 små rätter. Luqaz Ottosson är glad att det är fokus på vegetariskt.
– Det har jag sysslat mycket med i flera år och jag tycker man kan göra roligare maträtter med grönsaker än med kött, säger han.
Andra uppgiften är varmrätter på fasan, en råvara det finns vissa utmaningar med.
– Grejen med fasan är att det är magert kött som ganska lätt blir torrt. Därför satsar jag på korv och i den har jag en kumminost så det blir lite som en kesovurst.
Korven ska serveras med kålrot och det blir även fasanlår som är glaserade med björksirap.
De vegetariska rätterna ska vara levererade efter 4 timmar och 15 minuter och 45 minuter efter det ska varmrätten stå klar. Det är klockan som är den stora utmaningen.
– För varje överskriden minut får du ganska mycket minuspoäng. Har man väl gått över tiden brukar man vara ute ur leken..
Vad betyder det att vinna titeln Årets kock 2017?
– Du får en titel du kan göra mycket med och du har stora aktörer bakom dig. Det blir ett år då du kan jobba med det varumärket. Det öppnar många dörrar till nya samarbeten.
I år är det två gotländska kockar i final, utöver Ottosson är också Olle Broström med.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.