Nytt fynd sätter Roma på kartan

Ett ovanligt arkeologiskt fynd visar att Gotland hade en betydelsefull roll i medeltidens Europa. ”Det visar att gotlänningarna hade stöd av påven som var en maktfaktor på den tiden”, säger arkeologen Majvor Östergren.

Majvor Östergren som är arkeolog inom Romaprojektet tycker att de nya fynden är sensationella.

Majvor Östergren som är arkeolog inom Romaprojektet tycker att de nya fynden är sensationella.

Foto: Henrik Radhe

Arkeologi2022-02-15 16:32

Föremålen som påträffats är små, bara fyra respektive tre centimeter i diameter. Men de räcker för att sätta Roma på kartan för medeltidens världspolitik. 

– Det är fantastiskt, för oss arkeologer är det sensationellt. De visar att Gotland spelat en roll i högsta politiska nivå. Det är häftigt, säger en glad Majvor Östergren som är arkeolog inom Romaprojektet.

undefined
Det andra fyndet som hittats är ett medeltida sigillstamp av koppar-legering från mitten av 1400-talet.

Ett av fynden är ett halvt påvebullasigill. Ett påvebullasigill är en blyplump som har suttit på ett brev från påven. Anledningen till varför det är halvt är förmodligen för att det brutits upp när brevet öppnats. 

– De är väldigt sällsynta och hör hemma i kungliga eller kyrkliga sammanhang. Det är ett bevis på att påven har skickat brev hit. Det som är intressant som arkeolog är att vi kan få bevis för sådant som skriftliga källor redan bekräftat, berättar Majvor Östergren. 

Sigill från påvebrev är ovanliga i Sverige, bara åtta är kända sen tidigare. Av dessa är ett hittat på Gotland. Föremålet visar inte bara att Gotland hade stöd av påven, utan är också intressant på grund av att det hittats just i Roma. Majvor Östergren menar att fynden visar att platsen varit en betydelsefull knutpunkt. Hon tror att det har funnits ett tingshus där under tiden då Gotland styrdes från Roma. De nya föremålen ger stöd till den teorin. 

– De här fynden är betydelsefulla för att vi ska förstå den här platsen. Allting tillsammans är viktigt för att vi ska kunna tolka andra källor på rätt sätt. 

undefined
Majvor Östergren som är arkeolog inom Romaprojektet tycker att de nya fynden är sensationella.

Andra föremål som daterar platsen visar att den förmodligen övergavs på 1620-talet. Då beslutade den danske kungen Kristian IV att landstinget inte längre skulle samlas i Roma utan i Visby. I praktiken innebar det slutet för Gotlands urgamla tingsorganisation.

Tryggve Siltberg har skrivit om tidigare påvebrev till Gotland. Johannes XXII skrev bland annat ett brev till kyrkan och folket på Gotland år 1334 där han befriade gotlänningarna från att tvingas åka till fastlandet för att vittna i domstolar under vintertid. Det nyfunna sigillet kan ha suttit på just det brevet. 

Enligt Majvor Östergren kommer alla fynd som en överraskning. 

– Att det här har dykt upp helt plötsligt är roligt eftersom man kan datera det på ett väldigt tydligt sätt. Det skrivs historia. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!