Det är en av Europas största kvarvarande populationer. Men almen, det fjärde vanligaste lövträdet i Sverige, är inte längre så vanlig som den varit. Hotet mot almen heter almsjuka. På måndagen skall exempelvis en omfattande avverkning av sjuka almar starta i den så kallade djungeln omkring spången i Södra Hällarnas naturreservat.
Almsjukan är en mycket allvarlig svampsjukdom som sprids med almsplintborren (en liten skalbagge) eller via rötterna. En annan spridningsväg är genom sågar och andra verktyg som använts i sjuka träd. Om ingenting hade gjorts hade i stort sett hela Gotlands almbestånd kunnat försvinna inom några decennier. Men den bekämpning som pågår minskar spridningshastigheten avsevärt.
Mot den bakgrunden känns utställningen "Almprojektet – en slöjdig räddningsaktion" minst sagt aktuell. Almprojektet startade som en rolig idé bland flera elever på träutbildningen på Sätergläntan, institutet för slöjd och hantverk, beläget i Insjön, Dalarna. Projektets syfte är att ta vara på den alm som avverkas, visa på materialets fina egenskaper och skapa vackra, slöjdade föremål.
Ytterligare en drivkraft är att göra allmänheten medveten om almens utsatthet. Under hösten 2020 åkte flera av almprojektets medlemmar till Gotland för att hämta alm som avverkats på grund av almsjukan. Av detta trä har många vackra föremål skapats under våren.
Almutställningen återfinns på Almedalsbiblioteket i Visby och pågår under sommarmånaderna, 1 juni-31 augusti. En mindre utställning kommer samtidigt att visas på Naturum i Vamlingbo.