I veckan meddelade Lee Gotvik och Marie Nilsson att de ställer in de planerade adventskonserterna i domkyrkan. Den gånga helgen skulle Visby musik och poesifestival ha ägt rum med Emil Jensen som huvudnummer. Nu är festivalen framskjuten till februari.
– Det var nödvändigt men väldigt tråkigt. Det kändes ändå roligare att skjuta fram den än att ställa in, så folk har något att se fram emot, säger Annika Fehling, som tillsammans med Ylva Olsson arrangerar festivalen.
För henne har 2020 varit ett år med många inställda spelningar.
– Vilket år och det här är mitt kulturprisår, säger Annika Fehling.
Gotlandsmusiken drog igång sin verksamhet igen efter sommaren.
– Vi märkte att folk är skraja att gå på offentliga grejer. Även om vi hade kunnat köra som vanligt så har vi tappat ungefär 60 procent av publiken. Folk är försiktiga och i vår kärnpublik är många äldre, säger Gotlandsmusikens direktör Dag Franzén.
När beskedet om lokala råd kom ställde de in alla årets återstående offentliga konserter. Även vårens Stora serien är hotad.
– Jag tror att vi får ställa in – vissa av dem för andra året i rad, säger Dag Franzén.
Verksamheten ligger dock inte nere.
– Vi gör digitala satsningar, som vi spelar in och lägger ut. Sen har vi en hemlis som kommer i december, säger Dag Franzén.
Länsteatern har under hösten haft en coronaanpassad verksamhet. Nu har teatern ställt in årets resterande föreställningar och räknar med att vara tillbaka i februari.
– Vi satsar på det och repar indelade i arbetsgrupper som träffas var för sig. Flera av oss jobbar hemma och de som är på teatern är där i omgångar, säger teaterchefen Thomas Sundström.
I våras fick länsteatern ställa in 28 föreställningar av "Hjälten på den gröna ön", extraföreställningar oräknade. Ändå känns andra vågen är tuffare.
– Ja, mentalt tycker jag att det är tuffare nu. Det gick ganska bra för oss att köra med 50 pers i publiken och vi tyckte att vi hade kommit in i andra andningen, säger Thomas Sundström.
Samtidigt har suget från publiken varit stort.
– Vi spelade 40 föreställningar i höstas och det var en väldig tillströmning, det finns ett behov av levande scenkonst, säger Thomas Sundström, som tror att pandemin är något vi kommer att få leva med och förhålla oss till under en lång tid framöver.
– Jag ser det som vår uppgift att fortsätta jobba vidare under de förutsättningar som råder.
Gotlands Museum stängde hela sin verksamhet när de lokala råden kom.
– När vi stängde i våras så var det av ekonomiska skäl, nu är det av smittskyddsskäl. Tittar vi på andra länsmuseer i landet så har i stort sett alla stängt, säger museichefen Susanne Thedéen.
Den ekonomiska förlusten är mindre nu eftersom museet har lågsäsong.
– Sen är julen ändå viktig för oss, både besökare och att man handlar i butiken, men vi hoppas att de ska hitta till webbutiken.
Nästa helg skulle årets enda nya utställning, om den gotländska konstnären Naemi Eriksson, ha öppnat. Ambitionen är fortsatt att utställningen ska bli av.
– Vi tar höjd för att kunna öppna när läget blir bättre. Drar det ut på tiden tittar vi på någon typ av digital visning. Den ska bli av – i någon form, om det blir i år eller i början av nästa år får vi se, säger Susanne Thedéen.
Så länge de lokala råden gäller kommer museet att hålla stängt.
– Vi får ta ett nytt beslut när det kommer nya råd från Folkhälsomyndigheten, säger Susanne Thedéen.