Vid midnatt gick ansökningstiden ut för den miljon kronor som Region Gotland anslagit i extra stöd till kulturverksamhet inom ramen för coronapandemin. Vid lunchtid i går hade 63 ansökningar kommit in från föreningar, artister med flera. Sammanlagt omfattade deras ansökningar ett belopp om 2 826 939 kronor.
Mest söker Gotländska konsthantverkare och formgivare, GKF, med 550 000 kronor eller drygt halva det tillgängliga beloppet. Kulturbanken på Gotland söker 300 000 kronor och Hoburgs hembygdsförening 201 400 kronor.
Lägsta summan, 1 200 kronor, står Fröjel bygdegårdsförening för. Därefter följer Linde skolhusförening med 2 100 kronor och Annika Fehling, 2 495 kronor.
– Någon maxgräns att ansöka om finns inte, vi har en miljon att fördela. Hur den ska fördelas vet vi inte, vi har aldrig hanterat ett coronastöd innan, konstaterar Madeleine Nilsson, kulturutvecklare vid kultur- och fritidsavdelningens kulturenhet.
De sökande har fått ange varför stöd söks.
Närsakarscenen motiverar exempelvis sin ansökan om 15 000 kronor med: "Stödet som söks nu är kostnader för arrendet av spelplatsen samt reparation av densamma. Tidigare icke coronasomrar har biljettintäkter betalt sådana kostnader. Sommaren 2020 ligger verksamheten på Närsakar i princip nere".
– En del bygdegårdsföreningar söker även för privata fester som bröllop och det kan inte tas med. Sen får vi se hur föreningen har det i övrigt med eget kapital, fastigheter etc. Det ska också vara en balans över ön och till alla konstarter så det är flera parametrar som spelar in. Vi får ta det från fall till fall.
De formella besluten fattas av en arbetsgrupp om fyra personer som tar in och får råd av insatta personer.
Och ansökningsbehandlingen ska också gå snabbt.
– Vi har sagt att det ska fattas beslut nästa vecka och sedan ska pengarna delas ut veckan därpå.
Regeringen föreslog nyligen i samarbete med C och L 150 miljoner i ytterligare krisstöd till kulturverksamheter i hela landet. Något från detta kommer dock inte att tillföras den lokala "Gotlandsmiljonen". Men medel därifrån kommer ändå att tillföras den gotländska kulturen via Kulturrådet.
– Vi kommer att få en summa pengar på i bästa fall ett par miljoner. Det ska gå till länsinstitutioner som bland andra Länsteatern, Gotlandsmusiken och krisdrabbade Gotlands museum och vi kommer att ha en dialog med dem, framhåller Madeleine Nilsson.