Ny bok
Åsa Ardin Kedja – Sten i evighet
Birgitta Hald Svensson
Bison Förlag, 2023 + CD
En vacker intressant konstbok, det är vad författaren Birgitta Hald Svensson åstadkommit när hon nu porträtterar den gotländska konstnären Åsa Ardin Kedja. En unik konstnär – färgstark, nyfiken och oförutsägbar enligt baksidestexten. Egensinnig, vill jag tillägga efter att ha läst och upplevt text och det flödande rika bildmaterialet. Det här är en bok att njuta. Det här är en bok för förundran. Det här är en bok till glädje.
Åsa är född och uppvuxen i Visby. Gedigen utbildning i skulptur vid Högskolan för konst och design i Göteborg, måleri vid Konstakademin i Neapel och utbildad bildlärare vid Konstfack i Stockholm. Så en master i konsthistoria i Uppsala. Gediget, som sagt.
Sedan var det bara att sätta i gång med Livet. Där flytten till den gamla släktgården Österby i Garde gav förutsättningar för konsten som sedan runnit fram genom alla år och allt fort.
”Sten i evighet” är bokens undertext och det är precis vad det handlar om. Åsas konst handlar om kalkstenen som vi alla går på här på ön. Tänk vad som gömmer sig inne i stenblocken. Uttrycksfulla ansikten manar Åsa fram med allehanda verktyg och vad hon förnimmer där inne i de 400 miljoner år gamla kalkstensblocken. Det är förunderligt att se alla dessa huvuden/ansikten som tittar fram yrvaket i sin egen rätt i vår tid. Ett överflöd av dem ger boken karaktär. Nu skymtar de fram också i mina nattdrömmar. Nog är det märkligt!
Måleriet är också ett påtagligt uttryck i konstnärskapet. Den skickliga uttrycksfulla akvarellen. Den sätter också fantasin i rörelse. Så som det skall vara med konst i människors liv. Att väcka tankar, minnen, stimulans. Akvarellen berättar från resor hon gör till Mexiko och senare till Afrika då hon och maken Peder skaffar en VW-buss och styr kosan till Marocko. Där blir det stopp, men en flygmaskin tar dem till Guinea Bissau. Blir bedrövad när hon upptäcker misslyckade biståndsprojekt. En ny resa på 90-talet går till Sydafrika och Namibia som blir underlag till masteruppsatsen i konstvetenskap – ”Giraffmusiken”. Upptäcker klippmålningar och akvarellerna får nya uttryck liksom porträtten av de många människor hon möter.
Kalkstenen och akvarellen ger boken sitt unika uttryck. Det handlar om att visualisera sin inre värld.
Gården Österby har varsamt utvecklats till ett ”Minnenas Museum” där man kan uppleva hus och bodar och arbete från förr. Och att Konsten är ett sätt att överleva.
En Julklappsbok av bästa märke.