Bakom fiendens linjer i Tingstäde fästning

GT:s skribent, Torsten Green-Petersen, har besökt Tingstäde fästning som gett plats åt Åke Hodells ljudinstallation och utställning, på initiativ av Tonsättarcentrum.

Installationen och den sammanhängande lilla utställningen med Åke Hodell arrangeras på initiativ från Tonsättarcentrum

Installationen och den sammanhängande lilla utställningen med Åke Hodell arrangeras på initiativ från Tonsättarcentrum

Foto: Torsten Green-Petersen

Kultur2021-07-07 13:02

Nog är det märkligt. Rent av besynnerligt. Att Tingstäde fästning nu bjudit in anarkisten o pacifisten Åke Hodell bakom militärens tidigare så hemliga linje. Den underjordiska skans som skulle utgöra Gotlands trygga bastion i händelse av ockupation under andra världskriget. Som om inte kulvertar, betong och taggtråd kunde tala för sig själva. Nåväl. Nu har de gott och gediget anti-militaristiskt stöd i den gamle stridsflygarens ljudinstallation ”USS Pacific Ocean” från 1968. Och var kan den passa bättre än just här. Under jorden. Med sin apokalyptiska ton under hotet om ett slutgiltigt kärnvapenkrig. Där amerikanska hjältemarscher blandas till ett ryskt uppförande av internationalen. Interfolierat av den amerikanske presidentens uppmaningar jämsides rapporter från en kärnvapenbestyckad u-båt. 

Åke Hodell (1919 – 2000) är en legend. En ikon i 60- och 70-talets banbrytande poetiska och politiska formspråk. Som utformade installationer och happenings, gav ut böcker och kanske framförallt gjorde ljudcollage. Alltsammans med samma obevekliga kritik mot krigsherrar och bombmattor. Ja. Han lade ut sina egna omstörtande minfält. Och blottade därmed krigets huggtänder. Ett ställningstagande som också idag är rykande aktuellt. Hodells ramaskri mot kriget kunde vara dagsfärskt. Och här i fästningen har han smugit sig bakom fiendens linjer. Där plutonbefälens enkla sängar, köttrum, radiotelegrafistens apparater och gammal köksutrustning står kvar som om manskapet bara var ute på en kafferast. Denna miljö blir i sig självt ett slags konstverk. Flagnande fuktskadade tapeter. Rad efter rad av taggtråd runt alltsammans. Och om så inte redan skett i litteratur eller på film ser jag framför mig hur en eller annan upplösning av ett bestialiskt mord kommer förläggas här. Där den halvt alkoholiserade kommissarien sånär mister livet i en kasun. 

Installationen och den sammanhängande lilla utställningen med Åke Hodell arrangeras på initiativ från Tonsättarcentrum. Och deras Sten Melin har vänligheten berätta att de har ytterligare aktiviteter på ön i sommar. I ett skyttevärn längs strandpromenaden. Och i de fyra kyrkorna i Lummelunda, Martebo, Lokrume och Tingstäde. Där elektronmusik får möjlighet att samspela med de medeltida väggarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!