Biografin blev en omdiskuterad bladvändare

”Boken är välskriven och insiktsfull och texten är interfolierad med små idéhistoriska essäer om kultur och politik” skriver GT:s litteraturkritiker Lena Torndahl.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Mitt stora vackra hat".

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Mitt stora vackra hat".

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kultur2022-11-02 13:07

NY BOK

Elisabeth Åsbrink

Mitt stora vackra hat

Polaris

Elisabeth Åsbrinks biografi om Victoria Benedictsson, ”Mitt stora vackra hat”, har rört upp känslorna. Boken är välskriven och intressant men har skapat debatt där Åsbrink anklagas för att inte ha redogjort tydligt för sina källor. Enligt förlagsreklamen är detta den första biografin om Benedictsson på sjuttio år, men det stämmer inte. Det har skrivits hyllmeter om henne. Undra på det, Victoria Benedictsson (1850—1888) hann med mycket under sitt korta, dramatiska liv.

Victoria Benedictsson växte upp på landet, drömde om att bli konstnär, gifte sig med en trettio år äldre änkling med fem barn och blev postmästarfru i Hörby. Målmedveten och äregirig som hon var studerade hon på egen hand, umgicks i kretsen kring Ellen Key, blev medlem av författargruppen Det unga Skåne och gav ut flera uppmärksammade böcker under signaturen Ernst Ahlgren. 

”Pengar” och ”Fru Marianne” är välkända men hon skrev också roliga bygdeskildringar. Hon skilde sig, blev olyckligt kär i kände kritikern Georg Brandes och begick självmord en sommardag på ett hotell i Köpenhamn.

Humöret skiftade från karsk framåtanda till mörkaste självtvivel. Benedictsson levde i en turbulent tid när nya ideal besegrade gamla sanningar om kärlek, sex, pengar, relationen mellan män och kvinnor, stad och land, fattig och rik. Det moderna genombrottet slog igenom med kvinnokamp, jämlikhetskrav, religionsdiskussioner, politiska frågor och en högljudd sedlighetsdebatt.

Elisabeth Åsbrink bygger sin biografi på Benedictssons romaner, dagböcker och brev och fyller ut de fragmentariska anteckningarna med kreativa, skönlitterära grepp. Hon blåser liv i texten och gör figurerna levande med sina insiktsfulla beskrivningar av en mångfacetterad författare i en orolig tid. 

Mycket handlar om den olyckliga kärleken till Georg Brandes men Åsbrink betonar författarens självständighet och framåtanda i stället för att göra henne till ett offer.

Boken är en bladvändare, en fängslande skildring av en kvinna och den tid hon levde i. Den är välgjord, spännande och initierad och texten är interfolierad med små idéhistoriska essäer om kultur och politik. 

Färgstarkt, fantasifullt och dramatiskt om en ständigt aktuell författare från förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!