Birgitta Lindahl tar textil ställning

Birgitta Lindahl målar med garn. Så beskriver hon själv sitt skapande. Ett skapande i vilket hon nu tar klar ställning i flyktingfrågan.

Birgitta Lindahl med "Minnas".

Birgitta Lindahl med "Minnas".

Foto: Åsa Sveds

Kultur2020-02-28 10:00

Ett skapande ställningstagande som hon sammanfattar i utställningens titel "SNÄRJD – Broderibryderier" som från skottdagen visas på Galleri Gotland i Visby.

– Vi allihop är snärjda. Människor i land i krig är snärjda. Så flyr man och blir då insnärjd av de som fixar skjutsen över vattnet. Om man lyckas ta sig till Sverige är man ingen, blir ingen förrän man eventuellt får stanna, menar Birgitta Lindahl.

– Jag började för länge sedan med tälten (varav flera finns med på utställningen), då var jag mera inne på den arabiska våren. Det fanns hopp men är nu värre än nånsin. Folk blev snärjda in i fängelse, ett väldigt bakslag. Jag blir också insnärjd i det hela, vad ska jag göra? Jag måste tro på människan, att det finns något gott. 

En problematik som hon nu således gestaltar tematiskt konstnärligt.

– Konstens roll är att gå ut på stan och skrika och gapa. Det är bra om man har en utställning som tar upp brännande ämnen. 

Birgitta Lindahls huvudmaterial är således textil. På galleriväggarna hänger kompositioner i olika varianter av detta; halvgarner, ull, organza, thaisiden, slitrya med flera. Och textil har hon ägnat sig åt huvuddelen av sitt skapande liv.

– Jag älskar att hålla på med händerna, plockar och känner. 

Konstnärligt skapande har hon hållit på med "jämt". Alltifrån favoritämnet teckning i skolan till olika utbildningar. 

Att det blev just textil stod klart efter en kurs där vävning ingick.

– Textil var inte det jag tänkte hålla på med från början. Efter kursen tänkte jag att det kunde vara nåt och sökte då till Handarbetets vänner. 

Men det hänger också till delar ihop med en trist incident. Hon sände in målningar som inträdesprov till Konstfack. Men de kom bort i posthanteringen.

– Jag tappade sugen när verken försvann. 

Ursprungligen är hon från Mälarhöjden i Stockholm. Till Gotland och det dåvarande sommarhuset i Hellvi, förvärvat för 30 år sen, flyttade hon och maken för 12 år sedan. 

Birgitta Lindahl framhåller att lusten och glädjen med att skapa aldrig tar slut. Men:

– Nu tänkte jag ta ett djupt andetag. 

Det lär bli högst tillfällig vila.

– När jag håller på med en grej ploppar annat upp i skallen. Och på Handarbetets vänner sa man att kvinnor som väver blir gamla. De är viga i kroppen för att de måste under vävstolen och har mycket att hålla i huvudet. 

Utställningen visas mellan den 29 februari till den 22 mars. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om