Björn Hammarström överraskar med enbart skulpturer

Kopparskulpturer dominerar Björn Hammarströms nya utställning.

Corvus Corax. Korpen flyger inte men blickar majestätiskt ut över utställningslokalen och sin upphovsman.

Corvus Corax. Korpen flyger inte men blickar majestätiskt ut över utställningslokalen och sin upphovsman.

Foto: Henrik Radhe

Kultur2020-10-23 15:10

Björn Hammarström återkommer med en separatutställning två år efter den senaste. "Änglar och irrbloss" visas på GKF, Galleri för Konsthantverk och form, vid Wallérs plats i Visby. Här överraskar han med att visa enbart skulptur och lampetter, inga målningar hänger på väggarna.

Två sidor hos konstnären med rejält skild framtoning. Om måleriet vanligen är hämtat ur en realistisk tradition så är hans skulpturer ofta infallsrikt improviserade. Och även om måleriet dominerat hans senaste utställningar så har han hela tiden gjort skulpturer eller mera adresserade kopparföremål.

– Jag har alltid växelbrukat konst/skulptur. Det är kul att växla, skulpturerna är lite mer lekfulla. 

Metall har han jobbat med i många år.

– Den första skylten är gjord för 35 år sen, en abborre till Bakfickans restaurang på Stora Torget. Sen har det blivit flera skyltar till företag, den senaste till utställningslokalen närbelägna Creperiet. Men även mera fantasifulla änglar och andra figurer. Jag har inte samlat skulpturerna tidigare men nu var det dags, sammanfattar Björn Hammarström.

På podier på gallerigolvet återfinns nu bland annat korp, drake och allsköns personligheter, alltid i koppar men ibland med vissa inslag i järn.

– Koppar är tacksamt att forma men tar en jäkla tid. Jag har en verkstad vid domkyrkan, målar gör jag hemma i norra Visby. 

I flera av skulpturerna kan man identifiera gamla kopparföremål som kastrullock. En medveten återbrukstanke ligger bakom.

– Jag samlar på mig och köper en del kopparföremål på Tradera. Det är inga priser på koppar, tio spänn för en kaffepanna. 

Några av skulpturerna är rejält stora. Korpen väger cirka 15 kilo, har ett invändigt järnskelett och är försedd med järnfot. Den har också inslag av den typiska ärggröna färg som koppar får utomhus. Men här har den fått lite "grönhjälp". 

– Den har fått lite vinäger, avslöjar Björn Hammarström. 

Och ofta kan skulpturerna vara just enbart skulpturer men merparten har även gjorda hål så att de kan användas som ljusstakar.

– Delad glädje är dubbel glädje. 

På väggarna återfinns lampetter i plattjärn med glasbitar ilagda, lite mosaikpåminnande, och med hållare i koppar. Även här handlar det om visst återbruk. Glaset kommer från en tallrik som modern vann på en konstförening men som senare gick i golvet. Björn sparade då bitarna, berättar han. 

Utställningen har vernissage i dag kl. 12-16 och pågår till den 24 november. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!