Konstnär gör debut med utställningen “Bögsex”

En queerkonstutställning på Fenix ska utmana vår syn kring kön och sexualitet. “Jag vill visa alla en vacker bild av queerkärlek”, säger konstnären Sarah Ahlin Schwanbom.

Hon ville gestalta den känsla hon själv upplevt i omklädningsrummen i både skolan och badhus. Därför blev det också extra passande att utställningen om "duschen" fick hamna i ett gammalt badhus.

Hon ville gestalta den känsla hon själv upplevt i omklädningsrummen i både skolan och badhus. Därför blev det också extra passande att utställningen om "duschen" fick hamna i ett gammalt badhus.

Foto: Hanna Davidsson

Kultur2022-11-24 20:45

Tanken kom till under en resa till Slovenien, som 21-åriga Sarah var på tillsammans med sambon Julia Larsson och konstnärsvännen Katie. I umgänget med andra transpersoner och i samtalen om queer väcktes idén till att göra något mer av det. Resultatet blev en utställning som fick namnet “Bögsex”.

– När man hör namnet tänker nog många på ett fult ord som vissa snubbar använder sig av som en svordom och som symboliserar något fult och vulgärt. Det är intressant, för det är inte som att folk ser på heterosex på det sättet. Ordet bögsex är ju egentligen bara rent av sex mellan queerpersoner, vilket är något jättevackert och fint, precis som heterosex, säger Sarah Ahlin Schwanbom.

undefined
Sarah har genomgått en hormonbehandling under två års tid, men identifierar sig både som transkvinna och genderfluid.

Genom fotografier, noveller och dikter vill hon lyfta samtalen och visa de många sätt att uttrycka queer, normbrytande kärlek och sex på. 

– Det man möts av i den här utställningen är känslomässiga, tunga och jobbiga berättelser om att både älska och att älska med någon på ett sätt som är svårt och som man enligt många inte får göra, säger hon.

Att utställningen hamnade just på Fenix ungkulturhus var inte en slump. Det är nämligen en plats Sarah själv har gått till under nästan tre års tid. Fenix är både en plats för kultur och möten för unga personer i åldrarna 13-25 år, dit kan man få komma för att bland annat delta i aktiviteter eller samtala om livet med en vuxen.

– Det är ju både som ett vardagsrum och en kulturplattform. Därför är det så viktigt att vi använder vår lokal till just det och att unga får testa att ställa ut sin konst här, säger Alex Lithander, som jobbar som ungdomslots på Fenix och har funnits vid Sarahs sida i utställningsprocessen.

undefined
En av novellerna som illustrerar situationen och känslan inför att duscha i omklädningsrum bland andra personer.

Runt om i lokalerna sitter de många fotografierna och dikterna uppsatta på väggarna, med berättelser som bygger på konstnärens eget liv.

– På några av bilderna visar jag mina bröst och med de bilderna vill jag på något sätt testa samhällets gränser om när det är okej och inte med att bröst blir synliga. Det är som att hormonerna annars styr vad som är okej att visa och inte. Det visar hur ens kropp på många sätt både kan möjliggöra och begränsa en, säger hon. 

Några av bilderna, som är tagna i hennes dusch hemma, visar Sarahs nakna kropp insvept i fejkblod. 

– Det jag ville symbolisera med bilderna är att omklädningsrum är en plats som är väldigt laddad och jobbig för många transpersoner. Jag ville anspela på den känslan och visa det nakna och utsatta med den platsen.

undefined
Bilden föreställer Sarahs nakna kropp med fejkblod över sig.

Perspektivet av Gud och religion finns med i flera av fotografierna och dikterna, något som blivit en stor del av hennes liv. Hon menar att hon fann sin queerhet i kristendomen. Efter att ha döpt sig i somras vill hon belysa heligheten med queer och hur den också är en del av Guds skapelse. 

– Jag vill ta tillbaka narrativet kring Gud. Det är många konservativa kristna som är homofoba eller transfoba, som har en idé om att de skulle ha mer rätt till gud än oss. Jag har ofta fått höra “jag kommer be för dig”. Då brukar jag vända på det och säga tillbaka “och jag kommer be för dig att du slutar tänka såhär och i stället hittar den mångfald som gud faktiskt har”. 

Utställningen kommer finnas på plats i Fenix lokaler fram till 25 november. Den är precis som deras övriga verksamhet öppen för ungdomar från sjunde klass upp till 25 år. 

Begreppslista enligt RFSL

Queer: I förkortningen hbtqi står queer för identitet. Att på något sätt bryta mot normer kring kön och sexualitet, som att vara transperson. Det kan också betyda att inte vilja eller kunna definiera sitt kön eller sin sexuella läggning.

Transperson: Bryter mot normer kring könsidentitet/könsuttryck och identifierar sig med begreppet trans. Att ens könsidentitet inte stämmer överens med det juridiska kön man fick vid födseln.

Genderfluid: En person vars könsidentitet varierar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!