Corona-båtarna uppmärksammas av Skepparegillet

Skepparegillets i Visby medlemsblad, nummer 71 i ordningen, föreligger nu under redaktörsskap av Ola Sollerman.

De båda Aida-fartygen vid kryssningskajen.

De båda Aida-fartygen vid kryssningskajen.

Foto: Henrik Radhe

Kultur2021-03-02 10:29

Det bjuder som sig bör på en blandning av nutida och historiska sjöfartshändelser kombinerat med personporträtt och gillesmaterial. 

Pandemin visar sig naturligtvis även i Skepparegillets medlemsblads innehåll. Redan förstasidan visar "Corona-båtar" vid kaj. Närmare bestämt de båda kryssningsfartygen inom Aida-familjen som under flera månader i fjol i brist på kryssningar antingen låg vid kryssningskajen eller på redden.

Fartyg avgår ur och fartyg tillkommer i den gotländska flottan. Här skildras Gotlandsbolagets m/s Gutes mångskiftande öden, ett fartyg som nu sålts till United Marine Egypt och skall gå i Röda havet. Det har trafikerat skilda delar av världen när det varit utchartrat och till och med bytt namn två gånger; "Sally Sun" och "Sea Wind 2" har det också hetat. "Gute", byggd i Falkenberg 1979, var faktiskt rederiets fjärde fartyg med det namnet.

Ett gotländskt fartyg som lämnat öns hamnar för gott är bogserbåten "Harding" som under 35 år hörde hemma hos Ljungs i Valleviken. 2015 såldes "Harding" och höggs slutligen upp i Danmark. Här berättas om några av dess dramatiska insatser. 

Albatrossmuseet i Östergarn planerade för stor invigning av sitt nya hus i Herrvik i fjol. Det blev förstås framflyttat och i stället presenterar museets Erik Hoffstedt i bladet fyra målningar som skildrar Albatrosshändelsen 1915. De är signerade fyra välkända konstnärsnamn från skilda decennier; Jacob Hägg, Louis Sparre, Erik Olsson samt nu verksamme Lars Danielson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!