Debatt: Gotlands rykte som kulturens ö hotat

Gotlands rykte är att vara konstens och kulturens ö. Men vad händer nu? När kulturskaparnas scener försvinner, urholkas detta, skriver två kulturprofiler i en debattartikel.

Ett återöppnat konstmuseum borde också ge plats åt konstnärer och konsthanverkare som idag driver butiker på ideell och kommersiell basis, skriver debattörerna.

Ett återöppnat konstmuseum borde också ge plats åt konstnärer och konsthanverkare som idag driver butiker på ideell och kommersiell basis, skriver debattörerna.

Foto: Arkiv

Kultur2020-09-10 07:43

Kulturdebatt

Först lades konstskolan, skapad av konstnärer på ön, ner. Nu har Konstmuséet, också ett initiativ från konstnärer och kulturbärare, stängts på obestämd tid.

Galleri Gotland står inför nedläggning.

Varför stöder inte besöksnäringen/regionen kulturen för vad den är värd, då den skapar så mycket besök? Varför stängs den scen som borde byggas ut? Varför finns inte Konstmuséet längre som självklar plats för möten, konserter, seminarier och utställd spännande samtidskonst?

Konstnärer och konsthantverkare driver på ideell och kommersiell basis butiker och gallerier med höga hyror. Varför kan inte Konstmuséet vara den självklara platsen för dessa verksamheter? 

En fumlighet hos kulturbyråkratierna? Korttänkt?

Konstskolan, som säkrade tillväxten bland öns konstnärer och kreativitet ända upp i byråkratin, välkänd med mycket gott rykte i övriga landet, stängdes.

Konstmuséet samarbetade ibland med Baltic Art Centre som drog hit internationella giganter.  Muséet har haft en rad nyskapande utställningar.

I oktober förra året stängde man. Tillfälligt? Varför?

Klimatet i huset är inte bra för konst, sägs det. En omfattande renovering behöver göras.

Om kulturbyråkratierna fortsätter att styra efter eget huvud, utraderas Gotland som den kulturens ö, den ännu är.

En trend inom museivärlden härjar i Europa, att renovera muséerna till klimatanpassning för konsten. Men det är skillnad att härbärgera da Vincis Mona Lisa från 1500-talet i sekler, än att ha samtidskonst under två månader. Den är ofta av konstnärerna själva förvarade i lokaler utan ”rätt” klimat, tillverkas dessutom i ibland skitiga, fuktiga verkstäder och ateljéer. 

Att renovera Konstmuséet för samtidskonsten framstår då dumt.

Är det nyuppkomna behovet av att renovera museet bara ett svepskäl? När saken är utredd, fattas pengar och Konstmuséet försvinner för gott? 

Gotland har inte råd att låta dålig ekonomi strypa kulturen. Under kristider är kultur livsviktigt. Corona är bara förnamnet på kriser som radar upp sig i vår nära framtid, lågkonjunktur, klimatkrisen samt maktförskjutningarna från USA till Kina kommer påverka. Det är konsten som kan spegla allt detta, formulera, gestalta göra verkligheten begriplig. Och frigöra kreativa lösningar.

Vi behövs för att lyfta taket för dynamiken, den fria tanken, den som skapar en god framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!