Det konstateras i "Vi älskar att sjunga!", en inventering av Svenska kyrkans körliv (Wessmans musikförlag). Bakom denna står Ragnar Håkanson, Själsö, kyrkomusiker och teol. mag. samt Marita Sköldberg, Knivsta, redaktör för tidningen Kyrkokörjournalen.
– Jag har sen fem år tillbaks forskat kring det svenska körlivet med fokus på kyrkokörerna. Många körer runt om i landet har arkiv, det är intressant med historien men en fråga som dök upp var hur det står till i dag, berättar Ragnar Håkanson.
Kontakter togs. Svenska kyrkans musikråd och deras forskningsenhet blev lösningen.
– På ett bräde hade vi ekonomiserat hela projektet.
Därefter skickades i mars 2019 en enkät ut till samtliga svenska kyrkokörer.
– Vi fick in svar från 4 273 eller 93 procent av körerna, helt otroligt. Det finns cirka 4 500 i Sverige, men medan vi talat har säkerligen någon lagts ner och någon tillkommit, konstaterar Ragnar Håkanson.
Under hösten 2019 reste man sedan runt och intervjuade 57 präster, körledare och körsångare i stiften. Boken skrevs sedan klar under våren i år.
– Svenska kyrkan har ett fantastiskt körliv, cirka 90 000 körsångare finns det. 97 procent av församlingarna har tillgång till kör.
Det är förstås positivt. Men:
– Trenden är vikande. Det har legat rätt konstant sedan 1980-talet men under den sista tioårsperioden går det stadigt nedåt. Framför allt gäller det ungdomskörerna. Barnkörerna är relativt intakta och vuxenkörerna står sig bäst.
Tendensen i Visby stift går helt på denna linje. Av de 37 körerna här är 51 procent vuxenkörer, 43 procent barnkörer och således endast 6 procent ungdomskörer.
Några åtgärdsförslag finns dock inte i boken. Ragnar Håkanson:
– Vi redovisar resultatet, åtgärderna får andra ta hand om.
Boken är fylld av fakta, siffror och reflektioner omkring kyrkokörverksamheten. Som att kvinnorna dominerar i kyrkokörerna och utgör 78 procent. En veritabel körnördbok har det blivit. Just nu är dock körverksamheten av pandemiskäl till stora delar pausad.
"Men snart ska sången ljuda igen. Som vi längtar", skriver Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, i sitt förord.
Ragnar Håkanson själv har varit körledare sedan han var 19 år. Men nu är det över.
– Jag har gjort mitt, jag är 74 år.
Men körintresset kan han förstås inte släppa och nästa år kommer en bok om landets övriga körer.