En vindlande resa genom tid och rum

”Intressant, lärt och roligt”, skriver GT:s litteraturkritiker Lena Torndahl om Mikael van Reis nya essäsamling.

Mikael van Reis är aktuell med en ny essäsamling.

Mikael van Reis är aktuell med en ny essäsamling.

Foto: Daidalos förlag

Kultur2023-01-26 13:04

NY BOK

Den röda fläcken. Essäer om konst, litteratur och andra gömställen

Mikael van Reis

Daidalos 

Mikael van Reis är med rätta prisad för sin djuplodande analys av Paul Celans poesi. Nu tar van Reis, denne beläste, begåvade och intressante författare, oss med på äventyr i konstens och böckernas värld i sin nya essäsamling med titeln ”Den röda fläcken”. Det är en stor och tung volym på drygt sexhundra sidor och slösande rikt illustrerad där van Reis samlat drygt tjugo essäer om konst och litteratur och tidens gång. Klarögt och nyfiket granskar han författare och konstnärer från skilda epoker ur västerländskt perspektiv och enbart manliga berömdheter, men Mikael van Reis för ett kunnigt, entusiasmerande och spännande samtal om och med konsten och litteraturen.

Avspänt, lärt och personligt skriver han om sina valfrändskaper. Här finns storheter som Marcel Proust, Joyce, Kafka och Tolstoj men också berömda svenskar som Almqvist och hans Tintomara och Pär Lagerkvists ondskefulla ”Dvärgen”. Han skriver engagerat om Lars Norén, som han samarbetat med vid flera tillfällen och som han skrev en avhandling om en gång i tiden. Vad gör ett klassiskt verk relevant? Mikael van Reis funderar över om det kan vara att de böcker och konstverk som vi blir intresserade av utstrålar en aning om det som komma skall, en sorts inbyggd föraning om framtiden. Det är som om betraktaren ser en tavla just nu och samtidigt i det ögonblick då den målades. Det finns något filmiskt i bilden, något som knyter samman dåtid och framtid med nuet.

Det utvecklar van Reis närmare i en lång essä, ”Velázques blick” där han fascinerat närstuderar konstnärens stora verk ”Hovdamerna” från 1656. En liten prinsessa, omgiven av sina hovdamer. Konstnären vid sitt staffli. I en spegel syns kungaparet. Eller är det en målning? En evig gåta i konsthistorien. Mikael van Reis ser en framtid i frihet för konstnären. Han talar med konstverket och får svar. Han analyserar även Holbein och flätar samman dåtid och nutid.

De flesta essäerna handlar om litteratur. Svårt att välja, men bland mycket annat finns en spännande tolkning av Almqvists ”Tintomara” och vackra rader om Peter Nádás, Tolstoj, Joyce och andra underbara tidsresenärer. Intressant, lärt och roligt. Ett svindlande äventyr genom tid och rum med en entusiastisk färdledare i spetsen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!