Framtidstro bland Gotlands kulturutövare

Drygt hundra personer följde på fredagen Gotland Meetup – en digital kulturkonferens där både kulturutövare och politiker deltog för att diskutera kulturens överlevnad under pandemin och framtiden därefter.

Paola Ciliberto, kulturchef på Region Gotland, i samtal med Oscar Lindster (S).

Paola Ciliberto, kulturchef på Region Gotland, i samtal med Oscar Lindster (S).

Foto: Skärmklipp

Kultur2020-11-23 14:16

Trots att pandemin slagit hårt mot många kulturutövare andades Gotland Meetup framtidstro.

Under konferensen presenterades ett antal lyckade exempel där kulturaktörer inom olika områden anpassat verksamheten under pandemin: Medeltidsveckan som genomfördes helt digitalt, Gotlandsmusikens webbsända Vibblesessions, Hemslöjdens instruktionsfilmer, Gotlands museums digitala stadsvandringar, Länsteaterns föreställningar med max 50 personer i salongen och Gotlands kortfilmsfestival Quickpix som också kör digitalt för första gången.

Jenny Lundahl, Gotlands Kulturum, presenterade förstudien "Förändring för en hållbar utveckling tillsammans".

– Vi har 972 kulturföretag på Gotland, vilket är en liten ökning de senaste åren. Totalt har vi cirka 4 500 företag på Gotland, mer än vart femte är alltså ett kulturföretag! Näringen omsätter drygt i miljard kronor och det går stadigt uppåt. Kulturen är en bransch som växer, konstaterade Jenny Lundahl.

Förstudien ska vara klar i januari och tanken är att det ska bli ett fortsatt projekt som ska göra företagen mer hållbara och starka genom samarbeten.

– Kan vi bilda ett kulturellt kluster? Kan Kulturum vara den plattformen? Kulturum finns redan och vi är nyfikna på hur det kan användas i framtiden.

Även den nya kulturplanen diskuterades. En panel med fyra konstutövare – filmskaparen Andreas Nordblom, illustratören Emma Hanquist, formgivaren Stina Lindholm, och skådespelaren Tomas Lindström – frågade ut representanter för de politiska partierna. Deltog gjorde Oscar Lindster (S), Viktoria Öjefors Quinn (V), Johan Asplund (Kd), Ulf Klasson (L), Inger Harlevi (M), Ylva Hammar (Mp), Fredrik Gradelius (C) och Gubb Marit Stigson (Fi). SD valde att inte delta.

Så många konkreta svar på sina frågor fick väl tyvärr inte panelen. Tomas Lindström ifrågasatte varför politikerna väljer att lägga alla pengar i samverkansmodellen på institutionerna.

– Centern hade för avsikt att lägga en pott för den fria kulturen i samverkansmodellen, men vi fick inget gehör, och det finns också ramar som gör att det är svårt att skapa det utrymmet. Men i coronapaketet finns stöd till fria kulturskapare, det är inte jättemycket men en liten bit på vägen i alla fall. Vi behöver också se på andra finansiärer och sponsring, sa Fredrik Gradelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!