GA mötte Visbybördige Henning von Schulman, när han tillsammans med sin ackompanjatör Oliver Imig repeterade i Vårdklockans kyrka inför konserten där i Musikaliska sällskapets regi.
– Jag har sjungit jämt och var med i domkyrkans gosskör från sju års ålder, berättar Henning om hur hans musikaliska karriär inleddes med en kyrklig repertoar.
16 år gammal genomförde han på samma plats sin första medverkan som utpräglad bas.
– "Te Deum" av Otto Olsson skulle göras i domkyrkan och de behövde förstärkning. Det var det första jag sjöng som bas.
Han sjöng därefter med en rad av öns välkända körer, som Visby vokalensemble, NS, Capella Gotlandica med flera.
– I gymnasiet sjöng jag i sex körer samtidigt.
Något som bland annat möjliggjordes av att han under gymnasietiden gick Peter van Tours naturestetiska program, vilket innebar att han kunde kombinera musik med en naturvetarexamen.
Efter lumpen läste han kemi i Uppsala där han samtidigt var aktiv på Gotlands nation. Och, förstås, sjöng i kör.
– Efter två veckor hade jag sjungit upp för OD (Orphei Drängar) och kom med.
Någon kemist blev han dock inte.
– Efter två år tyckte jag att jag bara brände studiemedel.
Folkhögskola i Vadstena 2006 följdes av Malmö musikhögskola. Därefter ville han till Operaakademiet i Köpenhamn (som då hade bäst rykte), sökte men kom inte in.
– Då slängde jag ut datorn och sa att jag inte fick köpa en ny förrän jag kom in i Köpenhamn.
Så skedde ett år senare och efter tre års utbildning tog han examen 2013 och fick anställning i solistensemblen där. Hans karriär som operasångare tog fart på allvar. Solistroller följdes av frilanserbjudanden innan han slutligen sade upp sig 2017.
– Det blev kontraktsförsämringar i Danmark på grund av nedskärningar, jag hade lyxen att välja andra erbjudanden.
Sen dess har Henning von Schulman verkat på frilansbasis.
– Nu är jag bokad 1,5 år framåt. Jag är jätteglad för karriären jag har.
Vad innebär det jobbmässigt att ha röstläget bas?
– I operans värld är det kanske 30 procent basroller men sällan huvudroller. Det finns ju sällan småroller till sopraner, därför finns det ju mer jobb för basar som det kan finnas tre, fyra stycken av i en opera.
Att sjunga opera innebär också att sjunga på ett flertal olika språk.
– Det innebär olika utmaningar. Svenska är lite hackigt, engelska och franska legato, italienska har inte så många färger, det har bara sju vokaler, men blir å andra sidan väldigt tydligt. Ryska är roligt...
Henning von Schulman sjunger för tillfället vid Göteborgsoperan. I april väntar så hans amerikanska debut. Då framträder han i Richard Wagners "Rhenguldet" vid Lyric Opera i Chicago.
I augusti blir det en höjdpunkt till. Då medverkar han i favorittonsättaren Mozarts "Trollflöjten" vid Festspelen i Salzburg, som i år hundraårsjubilerar.
I somras debuterade han vid Kammarmusikveckan i S:t Nicolai, i år blev Visbykonserten den i Vårdklockans kyrka. Även 2021 räknar Henning von Schulman med ett Visbyframträdande, då av något mera udda karaktär. Då handlar det om Gunnar Wennerbergs "Gluntarna" som skildrar studentlivet vid Uppsala universitet.
– Jag arbetar tillsammans med en kollega på ett projekt om att göra "Gluntarna", spexigt scensatt och sedan ta det ut på turné till Hamar (kollegans hemstad), Uppsala och Visby.